całki
monochloropochodna: wyszło mi tgx−2x+xcos
2 x−2xcosx+2sinx+C
a w odpowiedziach jest: tgx+1/4 sin 2x− 3/2 x +C
29 gru 16:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy możesz policzyć pochodną ze swojego wyniku i zobaczyć czy wyjdzie to co pod całką
29 gru 16:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisz nam obliczenia bo masz błąd
29 gru 16:48
monochloropochodna: | | (1−cos2 x)2 | | 1+cos4 x−2cos2 x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | cos2 x | | cos2 x | |
| | 1 | |
∫ |
| dx +∫cos2 xdx−∫2dx= |
| | cos2 x | |
Szłam tą drogą i drugą całkę liczyłam na boku zaraz napiszę jak ja oblicyzłam
29 gru 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna: to czekam na tą ∫cos2x dx ... bo tam musisz mieć błąd
29 gru 17:06
monochloropochodna: ∫cos2 x dx= |u=cos2 x u'=−2sinx v'=1 v=x|= xcos2 x+2∫xsinxdx=|u=x, u'=1, v'=sinx, v=−cosx|=
xcos2 x+2(xcosx + ∫cosxdx)= xcos2 x−2xcosx+2sinx
29 gru 17:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
∫cos
2x dx = ∫cosx*cosx dx = sinx*cosx + ∫sin
2x dx = sinxcosx + ∫(1−cos
2x) dx =
= sinxcosx + ∫dx − ∫cos
2x dx ⇔ 2∫cos
2x dx = sinxcosx + ∫dx ⇔ ∫cos
2x dx = .....
29 gru 17:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
błąd przy u'

u = cos
2x ... u' = 2cosx*(−sinx) = −2sinxcosx
29 gru 17:11
monochloropochodna: wielkie dzieki, mam jeszcze taką jedną całeczkę, którą nie wiem jak ruszyć w ogóle
29 gru 17:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzory trygonometryczne: sinx+cosx = √2sin(x+45o)
29 gru 17:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno tak wygląda ta całka

jezeli tak, to wykladowca był bardzo niemiły dla Was ...
liczenie będzie okropne ... długie ... i wynik będzie miał w sobie liczbę zespoloną
29 gru 17:52
monochloropochodna: tak wygląda niestety

ale w odp jest dosyć sympatyczna liczba:
| ! | |
| (ln(tgx2 − 1+√2)−ln(tgx2 −1− √2) |
| √2 | |
29 gru 18:04
monochloropochodna: chyba już rozwiązałam

pomyliłam się znów oczywiście w obliczeniach
29 gru 18:05