Pierwistki
Tomek: Hej potrzebuję pomocy przy tym zadaniu. Jeśli dacie radę to dzięki z góry i proszę żebyście
zapisali wszystkie obliczenia/przekształcenia
Sprawdź, która z dwóch następujących liczb jest większa √2+√3 czy (√6 − √2) : 2
30 gru 20:15
Eta:
| | a | |
Jeżeli a> b to |
| >1 lub a−b>0 |
| | b | |
| | 1+√3 | |
( |
| )2= 2+√3 −−−− ( sam to uzasadnij |
| | 2 | |
√x2= |x|
to:
| | 1+√3 | | 1+√3 | |
a= √2+√3 = | |
| |= |
| |
| | 2 | | 2 | |
zajmij się ilorazem tych liczb
| a | | 1+√3 | |
| = |
| =............. usuń niewymierność |
| b | | √2(√3−1) | |
dokończ już samodzielnie ......
30 gru 22:23
Mateusz:
Uprosc sobie pierwszą liczbe korzystając ze wzoru skroconego mnozenia i np z takiej rownosci:
√x2=|x| a nastepnie zastanow sie jak sprawdzic ktora z liczb jest wieksza badając ich
roznicę
30 gru 22:23
Eta:
30 gru 22:30
Mateusz:
30 gru 22:38