awdawda
bolo: rozwiąż równanie
−1/2(x+2)(x−4)2 + 1/2x +1 =0
proszę o rozwiązanie tego równania, ale tez wklejenie zasad dot rownan z wielomianami, zeby to
zrozmiec
29 gru 17:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
na początek mnozysz przez |
| |
| | 2 | |
później wymnazasz nawiasy
później redukujesz wyrazy
później starasz sie znaleźć całkowity pierwiastek lub rozwiązać poprzez grupowanie
29 gru 17:50
Dominik: | | 1 | | 1 | |
* 2, a nie * |
| , ew podzielic przez |
| |
| | 2 | | 2 | |
29 gru 17:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
oj tam oj tam

... napisało mi się nie to co miało
29 gru 17:53
bolo: wynik mi wychodzi jednak inny niz w odpowiedziach i potem nie widze grupowania a poslugje sie
hoernerem. moze ktos pomoc ?
30 gru 12:20
Janek 191:
− 0,5 *(x + 2)*(x − 4)2 + 0,5 x + 1 = 0 / * (−2)
(x + 2) *( x2 − 8 x + 16) − x − 2 = 0
x3 − 8 x2 + 16 x+ 2 x2 − 16 x + 32 − x − 2 = 0
x3 − 6 x2 − x + 30 = 0
Liczba x = 5 jest pierwiastkiem , bo
125 − 6*25 − 5 + 30 = 155 − 155 = 0
Wykonuję dzielenie przez ( x − 5) :
( x3 − 6 x2 − x + 30 ) : ( x − 5) = x2 − x − 6
− x3 + 5 x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
.......... − x2 − x + 30
........... x2 − 5 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..................... − 6 x + 30
........................ 6 x − 30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
................................ 0
x2 − x − 6 = ( x − 3)*(x + 2)
Mamy pierwiastki: −2, 3, 5.
===============================
30 gru 13:21