matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 790,
789
,
788
,
787
,
786
,
785
,
784
,
783
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
Mc:
rozwiąż równania prosze o dokładną instrukcię
3
Agata:
x
2
+8x+16=0
2
zelda:
2
x
−3
x
−
1
/
2
=3
x
+
1
/
2
−4
x
−
1
/
2
0
Kasiaa:
Mamy w poniedziałek kartkówkę z tego, a ja wogóle nie ogarniam tej wartości bezwględnej w tym zadaniu
0
trykotka11:
1) log ( x+4/x−5)
2
+ log (x−5/x+4) = 1 2) log
(
x−3) (2x+1) <2
1
anonim:
uzasadnij ze liczba
√
7−4
√
3
−
√
(
√
3
−3)
2
jest calkowita
2
Sylwia:
Wykaż, że dla każdej dodatniej liczby całkowitej n, liczby n, n
5
, n
9
, n
13
, n
17
,... mają jednakowe cyfry jedności.
1
Marlotnik:
Rzucamy 4 razy monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom: A− orzeł wypadł co najwyżej raz, B−orzeł wypadł nie więcej razy niż reszka. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A, B, A\B, B\A.
9
mrrr:
Proszę o pomoc nie wiem jak zowiązać następujące zadania: sinx + cosx = 0 x∊(0, 2π).
2
ol:
Rozłóż wielomian w na czynniki w(x) = −12x
5
+ 12x
3
−3x odp : −12x(x−
√
2
/2)
2
(x+
√
2
/2)
2
3
Pomocy:
Ze zbioru D={ −3, −2, −1, 2, 3, 4, 5} losujemy kolejno, bez zwracania, dwie liczby. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu liczb, których iloczyn jest ujemny, zaś zdarzenie
0
Kasiaa:
Rozwiąż graficznie równania: (wykładnicze)
2
Ala:
Rzowiąż: arccos(1−|x|) >= pi/3
1
kaaaa:
p(x)=−2x
3
+5x
2
−8x+20 odp. w książce = 2/3
0
Truskawka:
Wysokość graniastosłupa prostego jest równa pierwiastek z 3 a jego podstawą jest trójkąt równoramienny. Dwie przekątne ścian bocznych mają długość 6 i przecinają się pod kątem 120
0
bumbum:
Q(x)=−4x
3
+x
2
+x−0,25
6
agulka252:
doprowadz do postaci a√b:
2
Ula:
Metalową kulę o promieniu r przetopiono na stożek którego pole powierzchni bocznej jest 3 razy większe od pola podstawy. Wyraź w zależności od r, wysokość stożka i promień jego podstawy
10
tomek :
licze sobie całke ∫(y+1)dy
1
Tosia:
wieksza od 1 jest liczba
12
magda:
Kat rozwarcia stozka jest rowny 78 stopni a jego wysokosc wynosi 12 cm.Oblicz promien podstawy i tworzaca stozka (z dokladnoscia do 1 mm)
1
Rafał:
mógł by to ktoś dla mnie rozwiązać? Oblicz równanie prostej stycznej do funkcji f(x)
{1}
x0=1
(x
2
)+1
16
Patryk:
punkt a=(12,6) przekształcono w jednokładności o środku S i skali k. Znajdź wsp obrazu punktu A,
14
asdf:
Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najmniejszego stopnia: 8x
7
+ 45x
5
+ 3x
4
+ 72x
3
+ 15x
2
+ 18 = 0
4
Kasia:
nalezących do przedziału<0;4π> ma poniższe równanie w zależności od parametru m? sin x= m
11
zadanie:
na ile wszystkich roznych sposobow mozna uporzadkowac zbior{1,2,...,13} tak aby pomiedzy liczbami 1 i 2 byly dokladnie trzy liczby?
3
Kinga:
(x+2)(x+1)=x+2
9
Przemo:
Zupełnie nie mam pojęcia jak rozwiązać te dwa przyklady. Proszę, pomóżcie mi jak mozecie. Pozdrawiam. Miłych wakacji.
1
EEEEWWWAAA:
oblicz wartości wyrażenia
1
2
a) log o podstawie 3 z
+ log o podstawie 3 z
6
3
7
adaś:
Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje największą liczbę parzystą mniejszą od
3
paulina:
(0,3) do potęgi minus 3 jak to obliczyć
5
tomek :
Znowu was dręcze, ale nie mam do kogo sie zwórcic o pomoc mam do policzenia taką pochodna po X
3
Kasia:
IsinxI=1/2
2
: ):
W trapezie rownoramiennym ABCD, przekatna AC o długości 10 jest prostopadla do ramienia BC tworzy z podstawą kat 30 stopni. Oblicz pole.
2
Patii:
Kartkę papieru o grubości 0,1 mm składamy 35 razy za każdym na połowę. Jaka będzie w przybliżeniu grubość tak otrzymanego stosu papieru. Pomoże ktoś?
2
Krzychu:
:::rysunek::: α=160
o
6
Emeryk:
X(x−3)+4(x+1)=4
11
Patryk:
jaki zbiór tworzą wszystkie punkty (x,y),których wsp spełniają dane równanie ?
2
Miraclepl:
Oblicz wysokość maksymalną h
max
, na którą wtoczy się kula. Posiada prędkość zerową V
0
, na rysunku zaznoczony jest również współczynnik tarcia (mi) i przesunięcie f (od tarcia
13
tomek :
Witam A oto kolejna część z cyklu "trroche umiem, ale potem nie wiem z kąd to sie bierze"
9
Staś:
x(x+5)+5(x−1)=10x
4
Patryk:
czy symetria środkowa dla pojedynczego punktu w układzie wsp. względem innego punktu jest tym samym co symetria osiowa
1
zadanie:
ile wszystkich roznych liczb pieciocyfrowych dowolnych mozna utworzyc z cyfr 0,1,3,4,5 jezeli kazda cyfra moze wystepowac dokladnie jeden raz?
4
adaś:
2
olo93:
Bok w trójkącie równobocznym jest o a dłuższy od wysokości tego trójkąta. Oblicz pole tego trójkąta
2
dzieciaczki_kartkóweczka:
Wiedząc, że (6sin x+5cos x)/(4 sin x+cos x)=2, wykaż, że cos(2x)=−5/13 Proszę o pomoc
1
Marek:
Reszta z dzielenia liczby całkowitej przez 3 jest równa 2,a reszta z dzielenia tej liczby przez 4 jest równa 1. Wyznacz resztę z dzielenia tej liczby przez 12.
42
Lorak:
1) Dany jest wielomian W(x)= ax
3
− 2x
3
−x + b. Wyznacz wartosc wspolczynnikow a i b, wiedząc ze W(0)= 2, a W(1)= 7
12
adaś:
Narysuj wykres funkcji
5
adaś:
Czy liczby całkowite dodatnie, to inaczej liczby naturalne?
1
Genera:
W sześcianie zaznacz kąt nachylenia przekątnej sześcianu do płaszczyzny podstawy. Oblicz tangens tego kąta.
1
tech:
zad. Do klubu golfowego należy 20 mężczyzn i 10 kobiet. Członkowie wybierają przewodniczącego, jego zastępcę oraz skarbnika. Na ile sposobów mogą dokonać wyboru, jeśli ma być wybrana
3
zadanie:
ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach w ktorych cyfry 1 i 2 wystepuja w zapisie liczb i nie stoja one obok siebie?
4
Józek:
x(x+4)−4(x+2)=7
1
Paulina554:
Dane są zbiory A=<−5;4> i B=(0;7).Wyznacz zbiory : A∪B , A∩B , A/B , B/A. Zapisz w postaci przedziału i nierówności.Wykonaj odpowiedznie rysunki na osi liczbowej.
1
Ewa:
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego którego wysokość jest równa 10 a podstawą jest trapez równoramienny o podstawach długości 2 i 4 oraz ramionach długości
2
Krzychu:
x
2
x
2
1
1
x+(
+
+...)−(
+
+...)=1
2
4
2x
4x
Mam problem ze sprowadzeniem tego do postaci iloczynowej. Prawa strona nawiasy, to powinienem
5
oli:
ZAD1. KTÓRYCH LICZB O RÓŻNYCH CYFRACH JEST WIĘCEJ: DWUCYFROWYCH ZAPISANYCH ZA POMOCĄ CYFR:2,3,4,5,6,7,8,9, CZY TRZYCYFROWYCH ZAPISANYCH ZA POMĄCĄ CYFR:5,6,7,8,9?
1
kotek:
słupy o kształcie walca,których przekrój jest kołem o średnicy 40 cm,są przewożone po 6sztuk na platformie kolejowej.W celu ich zabezpieczenia na czas transportu spina się je stalowymi
2
nickeee:
Sprawdż tożsamość; a)1/cos alfa -cos alfa=sin alfa*tg alfa
7
Aga:
Wyznacz współczynniki a, b wielomianu w , jeśli: a) w(x)= −3x
3
+ ax
2
+ bx + 2 i w(−1)=4 , w(2)=20
1
zakłopotana :
http://matematyka.pisz.pl/forum/155918.html <−− WEJDŹ
2
barnaba:
:::rysunek::: Oszacuj wynik działania , a następnie wpisz znak : , <, >.
17
kamcia:
jak policzyć:
√
2
√
2
15
Angi:
√
−16 + 12i
= ..... 2
√
5
* ( cos (143,13) + i sin (143,13)) dobra odp, ?
4
kazik:
Czy sinx <0 w tym przedziale? (π+2kπ;2π+2kπ) wydaje mi sie, ze powinno byc (π+2kπ;
3
2
π+2kπ)
2
adaś:
:::rysunek:::
3
yhyyxdd:
Kilogram jabłek kosztuje j złotych, gruszek g złotych, a pomarańczy p złotych. Zapisz w postaci wyrażenia algebraicznego odpowiedzi na poniżesz pytania.
2
zadanie:
na ile wszystkich roznych sposobow mozna ustawic w kolejce do kasy n osob tak aby a) osoba A byla blizej kasy niz osoba B
16
adaś:
27
kasia:
Proszę o pomoc w przekształceniu wzoru..
2
Moniks:
narysuj wykres funkcji przy uzyciu Entier :
2
Justa8780:
Na polakierowanie 1m
2
podłogi zużywa się 0,25 kg lakieru. Trzeba polakierować podłogę o wymiarach 4,2m x 3,4m. Czy wystarczą ci dwie puszki lakieru o masie 2 kg netto każda?
6
dyciaaaaa:
Proszę o pomoc w zadaniu.
3
=2
|x−1|−1
17
Tiamat:
Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami:
3
TOmek:
1. Czy podana liczba jest kwadratem liczby naturalnej a) (23!)*(25!)
7
Agata:
2x
2
+18=0
4
joasia:
Trudnosci z trygonometrią,proszę o pomoc moje zadanie jest takie:jeżeli α jest kątem ostrym i cos=1/4 to wówczas α=75 α=76,α jest większe od 75.α jest mniejsze od 75
7
magni:
Ile gramów 45% roztworu kwasu azotowego należy dodać do 120g 20% roztworu kwasu azotowego aby otrzymać roztwór 30%.
13
green :
Cześć czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak si ezamienia jednostki masy czasu i dlugosci
nigdy mi to nie wychodzi nie wiem jak mam to robic pomoze ktos?
4
adaś:
Wykres f(x)=3x−6 przesunięto wzdłuż osi OY o 2010 jednostek w górę otrzymując wykres funkcji g.
1
adaś:
3
jola93:
√(2√5−6)
2
−√(3−√5)
2
10
emerytowany student:
Ile to jest 5
1
00 + 5
1
00 + 5
1
00 +5
1
00 + 5
1
00 ?
17
Wiktor:
Wyznacz takie wartości parametrów a i b aby liczby r
1
i r
2
były pierwiastkami wielomianu W(x) W(x)= ax
3
−x
2
−12x+b r
1
=−2, r
2
=1/3
1
Kasia :
Ciąg trzech liczb całkowitych (a,b,c) jest ciągiem geometrycznym którego iloraz jest liczbą całkowitą. Jeżeli do najmniejszej z nich dodamy 9 to otrzymamy trzy liczby ktore odpowiedno
6
adaś:
Wykres funkcji h otrzymano przesuwając wykres funkcji g(x)=x
2
wzdłuż osi OX o dwie
4
ania:
▯8−5*6▯−38=
4
zos:
W trójkącie ABC, |AB|=15cm, poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB. Pole trójkąta DEC jest równe 12cm2, a pole trapezu ABED 13cm2. Oblicz:
5
Natalia:
Siatką drucianą o długości 60 m należy ogrodzić prostokątny plac przylegający jednym bokiem do muru. Jakie wymiary powinien mieć plac, aby jego pole było największe?
2
yhyyxdd:
z J. Polskiego " dlaczego literaturę mogę nazwać opowieścią o człowieku "
11
agga:
wyznacz liczbę x wiedząc, że x=9 do potęgi 1+logarytm o podstawie 3 z 4
2
mark:
oblicz pochodna funkcji wielu zmiennych f(x,y)=( e
y−1
*sin2x, y*cos2x, cosxy )
3
karolina:
narysuj wykres funkcji y=-2+1 oblicz jej własnosci pomocy
!
3
adaś:
10
adaś:
1
lolcia:
Oblicz wysokosc trapezu gdy jedna z podstaw ma dlugosc 4 cm a druga jest 3 razy dluzsza a pole trapezu jesr rowne 48 cm do kwadratu
1
lolcia:
Jaka jest cyfra jedności : a) sumy wszystkich liczb naturalnych od 1 do 111 ?
1
ania:
prostokąt ma boki długości 5 i 7 dm. Oblicz wymiary prostokąta podobnego do danego. Przyjmij ze jego obwód jest równy 6 dm
2
OK:
A) y=2
X+2
−1
1
0?:
Jak każdy wie w kartach są cztery kolory i karty od 2 do 10. Ja tworze swój kod i trapi mnie jedno a właściwie ile jest możliwości zakodowania litery? kod jest następujący składa się z 5
1
ANKA:
W Stożek o kącie rozwarcia alfa= 60stopni wpisano kulę o promieniu r=2, ze stożka tego odcięto stożek którego podstawa jest styczna do tej kuli. Oblicz pole powierzchni kuli
1
BASIAAAA1409:
9
x
−4x3
x
+27≥0 powstało równanie kwadratowe, i za 3
x
=t
2
ARECZEEEEEEEEEEEE:
wyznaczyć dziedzinę naturalną funkcji− f(x)=arcctg log(4x−5)
9
ancymon:
Uporządkuj rosnąco liczby log
2
5, log
3
16, log
4
32
1
Agulaaa:
Proszę obliczyć koszt kapitału własnego spółki wiedząc,że przeciętna dochodowość akcji notowanych na giełdzie wynosi 14%,dochodowość papierów wartościowych bez ryzyka wynosi 8%,a
4
Piotr:
ratunku
na pólce ustawiono w sposob losowy 8 ksiazek, w tym 3 bedace pierwsza, druga i trzecia czescia tej samej powiesci. Oblicz prawdopodobienstwo tego ze czesci I, II, III stoja
2
ewelekx:
Oblicz ∫∫d cos(x−y)dxdy gdzie d jest trojkatem o wierzcholkach A(0,0) B(−π/2,π/2), C(0,π)
21
monia:
log a
7
2 − log a
7
98
7
kasiulaa:
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania x2+(m−4)x−4m=0 jest cztery razy większa od sumy tych pierwiastków?
2
Łukasz:
Witam raz jeszcze. Staram się jakoś nadgonić materiał do matury i w związku z tym potrzebuję Waszej pomocy. Czy moglibyście mi wytłumaczyć, na czym w ogóle polegają te zadania, w jakiś
1
Zdesperowana:
W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 6cm, a wysokość CD ma 12 cm. W trójkąt ten wpisano kwadrat, którego dwa wierzchołki należą do podstawy AB, a dwa do ramion AC i BC.
40
Aneta5:
hejka
mam takie zadanka 1.) Suma n początkowych liczb naturalnych Sn = 1+2+3+...........n
8
kubus:
hej mam pytanko.. co zrobic jezeli przy nierównosci wymiernej w koncowym etapie w liczniku wychodzi delta mniejsza od zera ?
3
marcela:
log2
√
2
16
9
Judyta:
pierwiastek 5 stopnia z 32
8
piotr:
:::rysunek::: Ile różnych rozwiązań w liczbach całkowitych ma równanie |x| + |y| ≤ 1000?
8
Jaga:
Witam to znowu jai mój odwieczny problem matematyka . Ogólnie mam broblem z ciągami liczbowymi . Zad : wypisz5 poczatkowych wyrazów ciągu, jezeli
3
wp:
Dane są punkty X i X'. Znajdź taki punkt O, by: X'=J
0
2
(X)
1
Ola:
x(x+4)−4(x+2)=7
2
ewelekx:
Rozwiaz rownanie rozniczkowe xy'+x
2
=y
6
masakra:
Hej mam problem, w ogóle nie rozumiem reguły mnożenia i prawdopodobieństwa a niedługo czeka mnie sprawdzian...mógłbym mi ktoś to bardzo opisowo i zrozumiale wyjaśnić, bo ja nawet nie
3
Karolina:
proszę o pomoc:(
6
humanista:
Proszę o pomoc w zadaniu :
1
kaka:
punkty A=(7,−4) i C =(6,5) sa przeciwległymi wierzchołkami trapezu ABCD a prosta o równaniu y=3 jest jego osia symetrii.oblicz wspołrzedne punktów B i D
2
Robert:
W wagonach I klasy jest 9 przedziałów,a w każdym przedziale jest po 6 miejsc. W wagonach II klasy jest również 9 przedziałów ,ale w każdym przedziale jest po 8 miejsc. Zapisz w postaci
15
Miko:
ile jest liczb czterocyfrowych w których zapisie dziesietnym wystepuje co najmniej jedna 7
8
dorka:
opłata za wynajęcie pokoju wynosi 320 zl na dobe. hotel udziela specjalnej zniżki firmom rezerwującym wiecej niż 30 pokoi (maksymalna liczba pokoi wynosi 60). jesli wiecej niz 30
2
Andras:
5x
2
−2x=0
2
monia:
zbiorem rozwiązań nierówności |x−2|<4 jest (−2;6) tylko dlaczego?
10
Marci:
3x
2
−75=0
5
BASIAAAA1409:
log
x
(x
2
−4x+3)>1 założenia:
1
Licealistka:
W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 6cm, a wysokość CD ma 12 cm. W trójkąt ten wpisano kwadrat, którego dwa wierzchołki należą do podstawy AB, a dwa do ramion AC i BC.
84
prosze o pomoc:
please na jutro musze miec to zrobione: Oblicz:
1
Maja:
Zad.1: Narysuj okrąg o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 5. a)Sprawdź, czy współrzędne punktów: A(5,0), B(3,4), C(−4,3) i D(−4, −3) spełniają równanie x
2
10
BASIAAAA1409:
9x−4x3x+27≥0
28
jest ktoś kto pomoże??:
mam takie zadanie: przedstaw podany logarytm w postaci logarytmu o podstawie c:
2
dyciaaaaa:
wykonaj dzielenie. wynik przedstaw w postaci nieskracalnego ułamka algebraicznego.Podaj konieczne złożenia.
2
kwachu:
nie mam przy sobie żadnych notatek z wykładów i ćwiczeń, a wzięło mnie na zrobienie paru zadań z matmy
nie mogę sobie przypomnieć, jak wyglądał wzór ogólny na kolejne pierwiastki w
9
Marcin:
log (x−3) − log (2−x) = log (x
2
−4)
7
dorka:
:::rysunek::: na bokach prostokąta o obwodzie 100cm dorysowano trójkąty równoboczbe (jak na rysunku). jakie
3
Ewelina:
W kulę o promieniu 4 wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny w którym ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz pole całkowite tego ostrosłupa
4
Sandra:
W kulę o promieniu 4 wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny w którym ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz pole całkowite tego ostrosłupa
1
L@ura:
Rzucamy pięcioma kostkami do gry.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a)tzw.generała czyli na każdej kostce takiej samej liczby oczek
8
dorka:
hurtownik sprzedaje obuwie po 80 zł za parę, o ile zamówienie jest mniejsze niż 50 par. jesli zamowienie jest wieksze niz 50 ale nie mniejsze od 600 , to cena jednej pary spada o 10 groszy
6
ttm:
Rozwiąż nierówność : lxl*lx−3l−3x>0
7
Maja:
Dwa kąty trójkąta mają miary 30 i 50 stopni . Oblicz miarę kąta jaki tworzy dwusieczna trzeciego kąta z wysokością poprowadzoną z wierzchołka tego kąta.
2
matfiz:
w równoległoboku a (podstawa) = 20cm, h dzieli a na połowy, mam obliczyc ob i p. Pytanie tylko czy sa wszystkie dane?
24
szklanka:
9
kop524:
A(2,4) B(4,3) korzystając ze wzoru:
2
weronika:
Błagam o pomoc będę ogromnie wdzięczna
1. Dwa pierwiastki wielomianu W(x)=4x
3
+ ax
2
+ bx + c są rozwiązaniami równania IxI =
√
3
a
3
IggyPop:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego całka ∫ tgx dx , o granicach całkowania od π/2 do 0 jest całką niewłaściwą?
16
krecikowa:
Cześć Wam Od pewnego czasu męczę się z tym przykładem.Była bym wdzięczna jak byście na jego podstawie
8
zakłopotana :
podstawą jest trójką równoboczny o boku a+2 , a wysokość ostrosłupa wynosi 4
√
3
a i trzeba obliczyć objętość tego ostrosłupa. odpowiedzi do tego zadania to : A.a(a
2
+4a) B.a
3
+4a
2
+4a
13
adaś:
5x+2y
5y+2x
Wiedząc że
=4 ,oblicz wartość wyrażenia
5x−3y
5y−2x
15
xyz:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogolnej jesli wiadomo,ze przyjmuje ona wartosci ujemne wtedy i tylko wtedy gdy x nalezy do (minus nieskonczonosci do minus 2)
13
RÓWNANIA:
Proszę o pomoc w równaniach.
P
O
M
O
C
Y
jakieś wskazówki, podpowiedzi, rozwiązania, może akurat ktoś to miał kiedyś
4
marek:
Oblicz wartość argumentu x funkcji f (x) = - 3 x +1 wiedząc, że f (x) = - 1.
17
ICSP:
Rozłóż na czynniki nie używając grupowania oraz dzielenia wielomianów :
5
Piotr:
pomozcie
Student potrafi odpowiedzieć na 20% pytań spośród 45 pytań egzeminacyjnych. Oblicz prawdobodobieńsatwo że student odpowie na dwa z trzech wylosowanych pytań
3
xxxxx:
1.Jurek każdy swój letni urlop spędza na rowerze. W ubiegłym roku we Włoszech w ciągu 10 dni przejechał 645 km jadąc każdego dnia o 5 km więcej niż poprzedniego. Ile km przejechał
2
tusia:
udowodnij ze jesli x, y, z, są liczbami rzeczywistymi takimi, że x+y+z=1, to x
2
+y
2
+z
2
≥1/3
16
Ola:
Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej x liczba (x−2)(x
2
−2x+4)−(x−1)
3
jest podzielna przez 3.
2
Piotr:
Pomocy
Dziecko bawi sie klockami oznaczonymi literami A,A,B,B,C,I, ukladajac je w ciag. oblicz prawdopodobienstwo tego, ze ulozy wyraz BABCIA.
6
Norek:
Do przediału (5,6) : a) naleza tylko dwie liczby
6
k44mil44:
Wielomian W(x)=x
3
−3x
2
+3x−1: a) można przedstawić w postaci iloczynu trzech jednakowych czynników
1
Zelka:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego: a) trójkątnego
2
Ania:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego: a) trójkątnego
4
M,:
Badana grupa 250 rodzin podzielona została według dwóch kryteriów, w wysokości rocznego dochodu i liczby posiadanych samochodów. Wyniki przedstawione są w tabeli.
0
xyz:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogolnej jesli wiadomo,ze przyjmuje ona wartosci ujemne wtedy i tylko wtedy gdy x nalezy do (minus nieskonczonosci do minus 2)
2
nieogarniam:
y=x
2
+4x+6>11 dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci wieksze od 11
1
chomik:
proszę o rozwiązanie z rysunkiem : dla jakich argumentow funkcja :
7
Overplay:
Z talii 52 kart losujemy 5 kart, tak żeby wśród nich były karty każdego koloru. a)na ile sposobów można to zrobić
2
weronika:
Proszę o pomoc Dane są wielomiany:
1
adaś:
Mógłby ktoś mi pomoc z tymi podpunktami↓
4
Annnna:
kto może mi wytłumaczyć jak oblicza się z liczby np. 1,(25) ułamek dziesiętny?
4
aniko:
1. Doprowadź wyrażenie 27(x−1/3y)(x+1/3y) − 2(x−y)
2
− 2xy do najprostszej postaci i oblicz 1% jego wartości liczbowej dla x=1/
√
5
i y= −
√
5
/5
18
paulaaaa:
5x
2
−4x
= 0
7x
2
+9x
0
Ma Gda :
44
4
4
44
(4
4
)
4
4
4
4
Proszę o pomoc i wytłumacznie mi tego bo nie chce zrżynać samych wynikó DZiękuje
10
DAWID:
:::rysunek::: Oblicz obwód narysowanego trójkąta
5
zuza:
zuza: 1. Wartość wielomianu W(x) = x3 + 1 dla argumentu pierwiastek 2 – 1 wynosi: a)2 b) 5 – 6 c) 3– 6 d) 5.
3
chomik:
dla jakich argumentow
2
Kuba5093:
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku x dm. Suma długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu jest równa 40dm.
9
potrzebująca:
w trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych wynosi 60 stopni. znajdź kąt zawarty między wysokością i środkową poprowdzonymi z wierzchołka kąta prostego. proszę o pomoc. i jeszcze
2
nieorzumiejacymatmy :
a) A=3/18 B=5/24 oś liczbowa
7
Piotr:
Ile to jest 10 do potęgi −5.5 ? Proszę o pomoc. To musi być konkretna liczba odczytana z kalkulatora a nie ułamek, niestety nie wiem jak to odczytać...
3
fredek:
wykaz, ze zachodzi rownosc:
8
Apollo:
Bardzo proszę o pomoc potrzebne na jutro
6
plaszak:
hej. mam dwa przykłady nierówności wymiernych , z którymi nie umiem sie uporac... czy mogłby mi ktos pomoc ?
9
gogoo:
Która z podanych dwóch liczb jest większa? Ile razy większa?
1
BASIAAAA1409:
lnx=2
3
bardzo pilne:
rozwiąże ktoś ? 7x+6y+7z−100
3
Madzia:):
log
2
128
3
BASIAAAA1409:
4
x
−5x2
x
+4=0 podstawiłam za 2
x
t i wyszło mi t=1 lub t=4 i co dalej?
5
Łukasz:
Witam matematyków
. Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
2
krzyś:
tekturowe pudełko ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego.Na podstawy pudełka zużyto 50 pierwiastków z 3 cm kwadratowych tektury a na powierzchnię boczną330 cm kwadratowych
2
Pedro:
Kto by mi pokazał jak obliczyc granice wyrażenia: xe
−
x
2
) w nieskonczonosciach;>
4
Paweł :
Punkty A=(0,6), B=(3,1) i C=(4,2) są wierzchołkami trojkąta. Wyznacz najdłuższą wysokość w tym trójkącie
4
Ania:
pierwiastek z 33 jak uprościć
2
tygrys:
archiwum 790,
789
,
788
,
787
,