oblicz wzór równania ogólnego prostej
kop524: A(2,4) B(4,3)
korzystając ze wzoru:
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1) oblicz wzór równania ogólnego prostej.
20 wrz 20:53
Piotr:
i w czym problem ?
20 wrz 20:54
kop524: w tym, że tym sposobem mam inny wynik niż metodą układu równań.
20 wrz 20:55
Piotr:
pokaz jak podstawiasz
20 wrz 20:56
kop524: (4−2)(y−4)=(3−4)(x−2)
2(y−4)=−1(x−2)
2y−8=−x+2
2y=−x+10 /:2
20 wrz 20:59
Piotr:
dobrze

ukladem równan masz źle.
PS a sam mozesz sprawdzic czy masz dobrze podstawiajac punkty pod wzor funkcji.
20 wrz 21:01
kop524: a i jeszcze jedno to będzie na koniec:
y=−0.5x+5

20 wrz 21:03
Piotr:
zgadza sie.
20 wrz 21:04
kop524: dzięki miłego wieczoru
20 wrz 21:05
Piotr:
prosze. wzajemnie
20 wrz 21:06