Prosze pilne :)
Lorak: 1) Dany jest wielomian W(x)= ax3 − 2x3 −x + b. Wyznacz wartosc wspolczynnikow a i b, wiedząc
ze W(0)= 2, a W(1)= 7
2) Rozwiaz rownanie : 2x3 − 3x2 − 10x + 15= 0
3) Wykonaj dzialania i przedstaw w jak naprostszej postaci:
2 przez podzielone przez x−4 minus 3x przez podzielone x−1
4)w Pewnym ciagu arytmetycznym a6= −8 , a9= −2
a) Oblicz pierwszy wyraz i roznice tego ciagu
b) Oblicz sume czterdziestu poczatkowych wyrazow tego ciagu
5) Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciagu geometrycznego (an) wiedzac ze a3= 36 i a5 = 4,5
6) Oblicz pole rownolegloboku o bokach 6cm i 10 cm oraz kacie rozwartym 120 stopni
7) Dane sa punkty P= (−3, 10), Q=(−9,2)
a) Oblicz dlugos odcinka PQ
b) Oblicz srodek odcinka PQ
20 wrz 23:13
ICSP: wielomiany, funkcja wymierna, ciągi, geometria analityczna − materiał z całej klasy II liceum.
Obstawiam więc że jesteś w trzeciej klasie i powtarzacie materiał z drugiej klasy. W takim
razie jest to praca domowa. Czy nie sądzisz że 23:20 jest troszkę późną porą na odrabianie
pracy domowej ?
20 wrz 23:15
ICSP: i planimetria
20 wrz 23:16
Lorak: Bylem chory, i dostalem przed chwila, zdjecie z zadaniami ktore mamy zrobic na jutro, mam na 11
do szkoly, wiec, prosilbym o pomoc, w ogole tego nie rozumiem
20 wrz 23:25
ICSP: ech : /
Zad.1
W(x) = ax3 − 2x3 − x + b
w(0) = 2
2 = a*03 − 2*03 − 0 + b
b = 2
W(1) = 7
7 = a − 2 − 1 + b
a − 3 + b = 7
a+b = 10
a = 8
a = 8
b = 2
20 wrz 23:28
ICSP: Zad.2
2x
3 − 3x
2 − 10x + 15 = 0
x
2(2x−3) − 5(2x−3) = 0
(x
2 − 5)(2x−3) = 0
(x −
√5)(x +
√5)(2x−3) = 0
| | 3 | |
x = √5 v x = −√5 v x = |
| |
| | 2 | |
20 wrz 23:29
asdf: 4 − ciekawe, mogę pomóc
20 wrz 23:35
Ajtek:
Zad 6.
Jeżeli kąt rozwarty równoległoboku ma miarę 120o to kąt ostry ma miarę 60o
Zatem pole tego równoległoboku policzymy ze wzorku:
P=a*b*sinα, gdzie a, b to długości boków, a α=60o. sin60o=...
20 wrz 23:35
ICSP: D : x ∊ R \{1;4}
| 2(x−1) | | 3x(x−4) | | 2x − 2 − 3x2 + 12x | |
| − |
| = |
| = |
| (x−4)(x−1) | | (x−1)(x+4) | | (x−1)(x−4) | |
| | −3x2 + 14x − 2 | |
|
| = |
| | (x−1)(x−4) | |
licznik :
−3x
2 + 14x − 2
Δ = 196 − 24 = 4 *
√43
√Δ = 2
√43
| | 7 − √43 | | 7 + √43 | |
−3x2 + 14x − 2 = −3(x − |
| )(x − |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
zatem końcowy wynik to :
| | 7 − √43 | | 7 + √43 | | −3(x − |
| )(x − |
| ) | | | 3 | | 3 | |
| |
| |
| (x−1)(x−4) | |
20 wrz 23:37
ICSP: 4 dla asdf to ja w takim razie robię 5.
20 wrz 23:37
ICSP: a
3 = 36
a
5 = 4,5
a
5 = a
3 * q
2
4,5 = 36 * q
2
| | 1 | | √2 | | √2 | |
q2 = |
| ⇒ q = |
| v q = − |
| |
| | 8 | | 4 | | 4 | |
zatem :
a
3 = a
1 * q
2
a
1 = 288
mamy wiec dwa takie ciagi geometryczne :
pierwszy :
drugi
20 wrz 23:41
ICSP: 7. P(−3; 10) , Q(−9;2)
a)|PQ| =
√(−3 +9)2 + (10−2)2 =
√62 + 82 = 10
| | −3 − 9 | | 10 + 2 | |
b) S( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S(−6; 6)
20 wrz 23:43
asdf:
Zad 4.
a)
a
6 =
− 8
a
9 = − 2
a
9 − a
6 = 3r
−2 − (−8) = 3r
6 = 3r
r = 2
a
6 = a
1 + 5
r
− 8 = a
1 +
10
a
1 = − 18
ODP: a
1 = − 18, r = 2 (ciąg jest rosnący)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zad 4.
b)
| | 2a1 + (n − 1)r | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
S
40 = 840
ODP: Suma 40−stu początkowych wyrazów ciągu jest równa
840.
20 wrz 23:56
asdf: To już wszystkie zadania?
20 wrz 23:57
ICSP: nom wszystkie
21 wrz 00:01
Piotr:
ale
Lorakowi sie udalo
21 wrz 00:02
ICSP: przepisze sobie i będzie szczęśliwy
21 wrz 00:02
Piotr:
jeszcze zeby cos zrozumial to byloby dobrze
21 wrz 00:03
ICSP: nie liczy się czy rozumiemy. Liczy się czy mamy odrobioną pracę domową
21 wrz 00:04
Piotr:
i to mnie martwi

ale ostatnio bylo kilka przypadkow co chcieli zrozumiec i sami zrobic

21 wrz 00:05
Ajtek:
Zrobiliśmy za niego pracę domową, matury za niego nie napiszemy.
Smutne to, ale prawdziwe.
21 wrz 00:09
asdf: Jak jutro laczka nie dostanie, to dostanie laczka na pracy klasowej
21 wrz 00:09
ICSP: Miejmy nadzieję że się obudzi w porę

Jak dla mnie to już jest trzecia klasa
21 wrz 00:10
Ajtek:
Jak dla mnie to jest....
nie skończę myśli

.
21 wrz 00:11
asdf: Jak ja żałuję, że takich zadań na studiach nie będzie
21 wrz 00:11
Ajtek:
Takich trudnych

Wszak zrobiłem tylko jedno

.
21 wrz 00:12
Piotr:
i jeszcze smutne jest to, ze te zadania sa absolutnie typowe. dokladnie tak jak napisal
ICSP, powtorzeniowe, czyli nie powinno byc z nimi problemu.
21 wrz 00:12
asdf: nom
21 wrz 00:12
ICSP: To jest powtórzenie całkowitej podstawy ( można wyłączyć zad 3 ze względu na rachunki

)
21 wrz 00:14
Ajtek:
ICSP rachunki nie gryzą, je trzeba płacic

.
21 wrz 00:15
asdf: A jak już rachunki, widzieliście film jak zapłacił facet komornikowi ponad 2,700 w
pięciogroszówkach?
21 wrz 00:16
Ajtek:
Ale zapłacił

I to się liczy
21 wrz 00:18
Piotr:
nie

ile to wazylo podali ?
21 wrz 00:18
Mila: A smutniejsze, jest to, że my rozwiązujemy i bardzo rzadko nam ktoś podziękuje. W tamtym roku
tak nie było.
Dobrze,że pomagający są dla siebie mili.
Pozdrawiam wszystkich i dobranoc.
21 wrz 00:18
Ajtek:
Mila 
na dobranoc

.
Będę bity

.
21 wrz 00:19
21 wrz 00:20
21 wrz 00:21
Lorak: Dziękuje Wam bardzo bardzo za pomoc

Jestescie Wspaniali, chcialbym umiec tak matematyke jak
WY

!
21 wrz 06:45
ICSP: no i się rozkleiłem
21 wrz 10:10
Lorak: Naprawde Bardzo Bardzo Wam dziekuje

! Jestescie wspaniali, Dzieki Wam zrozumialem oco chodzi w
tym

i juz wiem jak to rozwiazywac


Dziekuje jeszcze raz to bardzo bardzo dziekuje

21 wrz 16:11
Mila: Lorak, po tak pięknym podziękowaniu, możesz na nas liczyć.Powodzenia w szkole.
21 wrz 16:17
ICSP: no i znowu się rozkleiłem
21 wrz 16:49
Mila: ICSP idź na randkę.
21 wrz 20:15