wartość wyrażenia
adaś:
| | 5x+2y | | 5y+2x | |
Wiedząc że |
| =4 ,oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | 5x−3y | | 5y−2x | |
Robię tak:
wspólny mianownik
i teraz co robię z mianownikiem i licznikiem ? Dlaczego licznik obliczamy a mianownik
pozostaje?
20 wrz 13:13
adaś: dajcie wspracie
20 wrz 13:13
adaś: wsparcie*
20 wrz 13:14
adaś: pomyliłem się mianownik to tylko "5x−2y" nie "5x−3y "
20 wrz 13:15
pigor: ... np. tak : jeśli 5x−2y≠0 , to
| 5x+2y | |
| = 4 /* (5x−2y) ⇔ 5x+2y=20x−8y ⇔ 10y=15x ⇔ 5y=7,5x , wtedy |
| 5x−2y | |
| 5y+2x | | 7,5x+2x | | 9,5x | | 95 | | 19 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| . ...  |
| 5y−2x | | 7,5x−2x | | 5,5x | | 55 | | 11 | |
20 wrz 13:37
adaś: dzięki pigor, lecz jak by chciał zrobić tak jak ja zrobiłem , to co robię z licznikiem i
mianownikiem?
20 wrz 13:47
adaś: ?
20 wrz 14:02
pigor: ... w liczniku masz błąd znaku w nawiasie (powinno być −2y) , wtedy mianownik zostawiasz w
spokoju a w liczniku robisz to co się da dalej np.
| 5x+2y −4(5x−2y) | | 5x+2y−20x+8y | | −15x+10y | |
| = |
| = |
| =0 ⇒ |
| 5x−2y | | 5x−2y | | 5x−2y | |
⇒ −15x+10y=0 i dalej możesz ...

jak chcesz
20 wrz 14:13
adaś:
no właśnie nie wiem dlaczego zostawiam mianownik w spokoju, właśnie tego nie wiem

,pomożecie?
20 wrz 14:41
adaś: ?
20 wrz 16:02
adaś: ?
20 wrz 16:29
adaś: dlaczego zostawiam mianownik w spokoju? Proszę o odpowiedź
20 wrz 19:36
adaś: ?
20 wrz 20:46
pigor: ..., bo tam nie ma nic do roboty i zostało ci tylko pomnożenie obu stron przy założeniu 5x−2y≠0
przez ten mianownik i masz zależność np, y od x lub odwrotnie i tyle , dziękuję nic więcej
nie mam do powiedzenia . ...
20 wrz 20:53