Wyrażenia algebraiczne
aniko: 1. Doprowadź wyrażenie 27(x−1/3y)(x+1/3y) − 2(x−y)2 − 2xy do najprostszej postaci i oblicz 1%
jego wartości liczbowej dla x=1/√5 i y= − √5 /5
2. Zapisz za pomocą wyrażenia algebraicznego:
a) ile minut zawiera b godzin i c minut
b) ile minut zawierają dwie doby, b godzin i c minut.
24 sty 18:05
Anna: pomagam
24 sty 18:07
Anna: | | 1 | | 1 | |
1) 27(x− |
| y)(x + |
| y) −2(x−y)2 = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
= 27(x2− |
| y2) −2(x2−2xy+y2) = |
| | 9 | |
= 27x
2−3y
2−2x
2+4xy−2y
2=
25x2−5y2+4xy =
| | 1 | | √5 | | 1 | | √5 | |
= 25*( |
| )2 − 5*(− |
| )2 + 4* |
| *(− |
| ) = |
| | √5 | | 5 | | √5 | | 5 | |
| | 1 | | 5 | | 4 | | 4 | | 1 | |
= 25* |
| − 5* |
| − |
| = 5−1− |
| = 3 |
| |
| | 5 | | 25 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 16 | | 4 | |
1% * 3 |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 100 | | 5 | | 125 | |
2) a)
60b + c
b) 2*24*60 + 60b + c =
2880 +60b +c
24 sty 18:22
aniko: Dzięki, w drugim też mi tak wyszło, ale w pierwszym inaczej. Czy czasami nie brakuje tam samej
końcówki? Czyli −2xy?
24 sty 18:32
bartek: x = −3/4 y = − 1/3
4xy + 2x2 − 3y2
20 wrz 19:33