liczby rzeczywiste
humanista: Proszę o pomoc w zadaniu :
a) [(1,42)3 : (−0,71)3] * (0,5)3 =
20 wrz 21:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że
1,42 = 2*0.71

a więc:
| 1.423 | | 1.42 | |
| = ( |
| )3 = (−2)3 = (−1)3 * 23 |
| (−0.71)3 | | −0.71 | |
poradzisz sobie dalej
20 wrz 22:01
humanista: próbowałem, ale coś mi tutaj nie wychodzi
20 wrz 22:11
Eta:
| | 1,42 | | 1 | |
( |
| *0,5)3 = (−2* |
| )3 = (−1)3=......... |
| | −0,71 | | 2 | |
20 wrz 22:15
humanista: A ! już mam , wyszło mi
20 wrz 22:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
humanisto ... nie chcę Ciebie specjalnie dołować ... ale takie zadania za 'moich czasów' były
robione w 7 klasie podstawówki (1 gimnazjum).
20 wrz 22:16
humanista: Nie wiem czy to zabrzmi wiarygodnie, ale największe problemy mam zawsze
przy najłatwiejszych przykładach xD.
20 wrz 22:20