oblicz
agga: wyznacz liczbę x wiedząc, że x=9 do potęgi 1+logarytm o podstawie 3 z 4
9 wrz 11:11
Saizou : x=9
1+log34
9 wrz 11:18
agga: 3 w podstawie logarytmu
9 wrz 11:34
ICSP: x = 91 + log3 4 = 9log3 3 + log3 4 = 9log3 12 = 144
9 wrz 11:35
agga: dziekuje bardzo
9 wrz 11:41
nika: (32)log3 12 =
wiem, że to będzie 144 ale jak to rozpisać
21 wrz 11:00
Ajtek:
(32)log312=32log312=3log3122=3log3144=144
21 wrz 11:05
nika: dzięki
21 wrz 11:14
nika: | | a2 | |
Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej a prawdziwa jest nierówność |
| + 4 ≥ 2a. |
| | 4 | |
21 wrz 11:21
Ajtek:
a
2+16−8a≥0
(a−4)
2≥0
Wniosek....
21 wrz 11:23
nika: i co z tym teraz trzeba zrobic ?
21 wrz 11:40
Ajtek:
Wyciągnąc wniosek trzeba

.
21 wrz 11:42