prosze o pomoc
zos: W trójkącie ABC, |AB|=15cm, poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB. Pole trójkąta DEC
jest równe 12cm2, a pole trapezu ABED 13cm2. Oblicz:
a)długość odcinka DE
b)|CE|EB|
21 wrz 11:44
pigor: ... np. tak :
z podobieństwa ΔDEC ∼ ΔABC (cecha kkk) , tw. o stosunku pól powierzchni
ΔΔ podobnych i warunków zadania :
| | |DE| | | 12 | | |DE| | | 12 | | 4 | |
a) k2= ( |
| )2= |
| ⇒ k= |
| = √ |
| = |
| √3 ⇒ |
| | 15 | | 12+13 | | 15 | | 25 | | 5 | |
k= 45√3 = 0,8
√3 − skala podobieństwa i
|DE|= 12√3 cm ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) z podobieństwa tych ΔΔ lub z tw. Talesa : . ...
21 wrz 12:13
Skipper:

12=bh/2 24=bh b=24/h
| | 15+b | | 10 | | 15+24/h | 10−3h | |
13= |
| ( |
| −h) 13= |
|
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | 3 | |
78=150−45h+240/h−72
78h−150h+45h
2−240+72h=0
45h
2=240
znając {H}{h} ... policzymy resztę
(mam nadzieję, że nie popaprałem w liczeniu)
21 wrz 12:17
ewa: a) tak jak napisał pigor tylko pomylił się przy obliczaniu skali:
| | 12 | | 12 | | 2√3 | |
k2= |
| ⇒ k=√ |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 5 | |
| | 2√3 | |
czyli |DE|=k*|AB|= |
| *15=6√3 |
| | 5 | |
21 wrz 12:41
pigor: ... no tak, dzięki za czujność , przepraszam i pozdrawiam . ... :0
21 wrz 12:45