Funkcje
Karolina: proszę o pomoc:(
a) Dana jest funkcja y=/x /. Podaj wartości tej funkcji dla kilku argumentów ujemnych i
dodatnich. Zaznacz w układzie współrzędnych kilka punktów należących do wykresu tej funkcji.
b) Narysuj wykres funkcji y=/ x /+1 oraz wykres funkcji y=/x+1/.
7 kwi 18:53
driver:

kol. czerw. pierwszy wykres, kol. nieb. drugi wykr.
7 kwi 20:56
górniak sylwia: yy to będzie 2 ?
20 wrz 19:55
Krzysiek: Sylwia a rozumiesz wartosc bezwzgledna . jesli nie to wroc do definicji . Ja powstaje wykres
funkcji y=IxI+1. Powstaje przez przesuniecie wykresu y=IxI o wektor [0,1] czyli o jeden do
gory. natomiast wykres y=Ix+1I powstaje przez przesunieniecie wykresu funkcji y=IxI o wektor
[−1 0]. Defincja wartosci bezwzglednej mowi ze IxI = x gdy x≥0 lub −x gdy x<0 czyli mamy
I0I=0 , I2I=2 .I√45I=√45. To jest jasne bo to co jest pod wartoscia bezwzgladna jest ≥0. A
co bedzie gdy pod wartoscia bezwzgledna znajda sie liczby mniejsze od zera . np I−3I ile jest
rowna Przypatrz sie dobrze definicji wartosci bezwzgladnej ktora mowi nam ze IxI= −x gdy
x<0 . Wobec tego ile rowna sie I−3I Ano rowna sie − (−3). minus i minus daje plus czli rowna
sie 3 . I−38I= −(−38)=38 . czyli widzisz ze wartosc bezwzgledna rowna sie 0 lub jest zawsze
dodatnia . . teraz jesli bedziesz rysowac wykres funkcji f(x)= IxI to bedziesz tewraz
wiedziec jak zaznaczac punty na osi OY ., Np dla f(−1)= I−1I= −(−1)=1 czyli mamy punkt (−1.1)
tak samo dla x ujemnych liczysz . Dla x=0 f(0)=I0I=0 czli punkt (0.0) dla dodatnich wiadomo
. Jak bedziesz miala narysowany wykres f(x)=Ixi to te przesuniecia o ktorych Ci napisalem
wyzej juzz bedziesz wiedziala jak zrobic
20 wrz 22:22