Jaką objętość ma ostrosłup prawidłowy? Podstawa wynosi a+2 , a H ostr. 4p{3}a
zakłopotana : podstawą jest trójką równoboczny o boku a+2 , a wysokość ostrosłupa wynosi 4√3a i trzeba
obliczyć objętość tego ostrosłupa. odpowiedzi do tego zadania to : A.a(a2+4a) B.a3+4a2+4a
C. 3a(a+2)2 D. a(a2 + 2a+4) Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i
poproszę obliczenia do tego zadania jak można, bo chce wiedzieć dokładnie skąd wziął się taki
wynik a nie inny.
20 wrz 19:44
Skipper:
... a z czym masz problem

?... z podstawieniem do wzoru czy przekształceniami
algebraicznymi

? −
20 wrz 19:50
zakłopotana : ja wgl nie umiem tego obliczyć, za każdym razem gdy to robie wychodzi mi zupełnie co innego niż
te 4 wyniki. Nie no podstawiać umiem i wgl ale w obliczaniu się gubię i potem wychodzi to co
wyjść nie powinno. błagam o pomoc.
20 wrz 19:52
Skipper:
... licz tutaj ... sprawdzimy ... ale lekcji odrabiać za Ciebie nie będziemy −
20 wrz 19:58
zakłopotana : ale to nie jest praca domowa, ale spoko. no to proszę bardzo zrobię, ale jak będzie źle to
poprawicie? błagam. proszę zobaczyć co robię źle i to jako tak po prawić. czyli tak :
Pp = (a+2)2 p{34 =
a2 + 4p{34=
a2+√3
i to jest niby pole podstawy jeżeli dobrze obliczyłam a2+√3
no to teraz objętość czyli
v=Pp x H / 3 v= (a2+ √3) x 4√3a3 = 4√3a3+4√9a3 =4√3a3 + 12 a i to jest
wynik który mi wychodzi.. a zauważcie że to nie jest żaden z tych powyżej. co zrobiłam źle?
20 wrz 20:11
zakłopotana : proszę o odpowiedź.
20 wrz 20:21
b.: pole podstawy źle obliczyłaś, bo (a+2)
2 to nie to samo co a
2+4 ! zobacz
55
20 wrz 20:51
b.: ale lepiej nawet nie korzystać ze wzorów skróconego mnożenia, tylko zostawić to pole w postaci
i wstawić je do wzoru na objętość ostrosłupa
20 wrz 20:53
dero2005: a
p = a+2
| | (a+2)2√3 | | (a2+4a+4)√3 | |
Pp = |
| = |
|
|
| | 4 | | 4 | |
h = 4
√3a
| | Pp*h | | (a2+4a+4)√3*4√3a | |
V = |
| = |
| = a(a2+4a+4) = a(a+2)2 |
| | 3 | | 4*3 | |
20 wrz 20:54