rowania kwadratowe
dorka: opłata za wynajęcie pokoju wynosi 320 zl na dobe. hotel udziela specjalnej zniżki firmom
rezerwującym wiecej niż 30 pokoi (maksymalna liczba pokoi wynosi 60). jesli wiecej niz 30
pokoi jest rezerwowanych to opłata za pokój jest niższa o 4zł pomnożone przez liczbę
zarezerwowanych
pokoi powyżej 30.
a) ile pokoi musi wynając hotel , zby osiągnąć maksymalny przychód za dobę, zakładając powyższe
warynki ?
b) przy jakiej liczbie wynajętych pokoi hotel osiągnie największy przychód netto, jeśli wzmiemy
pod uwagę kosz sprzątania jednego pokoju równy 24 zł za dobę ?
Z GORY DZIEKI ZA POMOC
20 wrz 19:51
dorka: bardzo prosze o pomoc
20 wrz 20:51
dorka: BLAGAM O POMOC !
20 wrz 20:58
dorka:
20 wrz 21:07
dorka: haloooo ?
20 wrz 21:14
Buuu:
f(x) = 320x ⇔ x≤30
f
max(x) = 320*30 = 9600
f(x) = 320*30 + x*(320−4x) = −16x
2 + 320x + 9600
20 wrz 21:18
dorka: p=10 ale co dalej ?
20 wrz 21:28
dorka: haloo
20 wrz 21:33
Buuu: Przepraszam wkradł się błąd, zapomniałem doczytać, o minimalnej liczbie do obniżki ceny.
f(x) winno być: x(320 − 4(x−30)) = −4x2 + 440x
i teraz p jest odpowiedzią do ppkt a)
natomiast b)
f(x) = x(296 − 4(x−30)) = −4x2 + 416x
tu p również będzie odpowiedzią
20 wrz 22:16