Zapisz wielomian w postaci sumy
Przemo: Zupełnie nie mam pojęcia jak rozwiązać te dwa przyklady. Proszę, pomóżcie mi jak mozecie.
Pozdrawiam. Miłych wakacji.
Przykład 1.
(x−1)(x2+x+1)(x3+1)
Przykład 2.
(x+2)(x4+4x2+16)(x−2)
16 lip 07:50
AS: Mnożenie wielomianów odbywa się w następujący sposób:
(a + b + c + d + ...)*(x + y + z + t +...) =
a*(x + y + z + t +...) +
b*(x + y + z + t +...) +
c*((x + y + z + t +...) +... itd
a*x + a *y + a*z + ... + b*x + b*y + b*z + ... itd
16 lip 10:50
Bogdan:
Jakie jest polecenie w tych przykładach, czy trzeba zapisać wyrażenia w najprostszej postaci,
czy też rozłożyć na czynniki ?
Korzystamy tu z wzorów skróconego mnożenia:
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2),
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
(a − b)(a + b) = a2 − b2.
Jeśli zapisać w najprostszej postaci, to:
1. (x − 1)(x2 + x + 1)(x3 + 1) = (x3 − 1)(x3 + 1) = x6 − 1
2. (x + 2)(x4 + 4x2 + 16)(x−2) = (x2 − 4)(x4 + 4x2 + 16) = x6 − 64
16 lip 11:38
Przemo: Polecenie jest "Zapisz wielomian w postaci sumy" ale wyniki są dobre. Zapewne to nieścisłość
polecenia w książce. Dziękuję.
16 lip 19:44
AROB: Przemo, nie musisz mieć zastrzeżeń co do polecenia w książce, jako że każda różnica jest sumą
algebraiczną.
17 lip 00:57
Bogdan:
Tak jest. Polecenia w książce odnośnie tego zadania są poprawne. Wyrażenia:
x6 − 1 oraz x6 − 64 są sumami.
Natomiast Twój Przemo zapis zadania był niekompletny, należało wpisać w przekazywanej
na forum treści zadania polecenie: "zapisz wielomian w postaci sumy".
17 lip 01:32
Tadzik : Zapicz wielomian w postaci sumy :
(x2 + 5x + 25) (x − 5)2
21 wrz 22:37
ICSP: (2 + 5x + 25)(x−5)(x−5) = (x3 − 125)(x−5) = x4 − 5x3 − 125x + 625
21 wrz 22:40
Tadzik: A możesz mi wytłumaczyć jak to rozwiązałes?

i wielkie dzieki !
21 wrz 23:01
Tadzik:
21 wrz 23:06
jess: Zapisz wielomian w(x) = (2x−5)3 w postaci sumy, a następnie oblicz jego wartość x = − 12
27 cze 11:17
jaaa: 5x2(x2+1)−(x2−2)(x2+3)
24 lis 18:20