kąt,trójkąt
Maja: Dwa kąty trójkąta mają miary 30 i 50 stopni . Oblicz miarę kąta jaki tworzy dwusieczna
trzeciego kąta z wysokością poprowadzoną z wierzchołka tego kąta.
w odp mam że 10 stopni.
Jak to obliczyc? wiem że dwusieczna podzieliła ten kąta na dwa o wartościach 50 stopni, ale jak
dalej to obliczyc?
15 lip 18:19
Bogdan:

Podpowiedź:
Wyznacz miarę kąta α
15 lip 18:41
Maja: α=40
15 lip 18:52
Bogdan:
Dobrze.
Skoro sama wcześniej zauważyłaś, że dwusieczna podzieliła trzeci kąt na dwa o miarach 50
stopni,
a teraz znasz już miarę kata α (40 stopni), to wywnioskuj, ile wynosi szukana miara kąta między
wysokością i dwusieczną.
15 lip 19:21
Maja: Dzięki Bogdan
Zawsze stwarzał mi problem rozwiązywania zadań tego typu.
15 lip 19:32
h: to jest źle zrobione
7 kwi 20:01
h:

100:2=50
180−90−50=40
α=50−40=10
7 kwi 20:05
20 wrz 21:24