pytanko
kubus: hej mam pytanko.. co zrobic jezeli przy nierównosci wymiernej w koncowym etapie w liczniku
wychodzi delta mniejsza od zera ?
20 wrz 21:16
dorka: albo x∊∅ albo x∊R , zalezy od tego jaki masz znak
20 wrz 21:18
Artur z miasta Neptuna:
To oznacza ze nie ma miejsca zerowego wiec parabola albo jest w calosc nad osia ox (jest >0)
albo w calosci pod osia ox (czyli <0). To czy jest nad czy pod zalezy od znaku przy najwyzszej
potedze
20 wrz 21:18
kubus: | | x2+x+10 | |
moze pokaze na konkretnym przykładzie ; |
| <=0 |
| | (x+5)2*x | |
20 wrz 21:20
kubus: i w odpowiedziach jest ze x nalezy ( 0, + niesk) ale niestety nie rozumiem dlaczego
20 wrz 21:21
Artur z miasta Neptuna:
No i jak to rozwiazujesz ? O ile licznik jest zawsze wiekszy od zera o tyle mianownik juz nie
20 wrz 21:22
kubus: ja własnie nie mam pomysłu jak to rozwiazac i w jednej z wersji w koncu olałem zupełnie licznik
i chciałem tylko z mianowniika wziac odpowiedz ale wyszło mi ze xnalezy ( − niesk, 0)
20 wrz 21:24
kubus: jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć co zle robie?
20 wrz 21:30
Mila: x≠0 i x≠−5
(x+5)
2>0 dla x≠−5
Badam znak trójmianu:
y=x
2+x+10
Δ=1−40<0 , a=1>0 zatem wykres paraboli leży nad osią X, funkcja przyjmuje tylko wartości
dodatnie.
| x2+x+10 | |
| ≤0 tylko dla x<0 i x≠−5 |
| (x+5)2*x | |
20 wrz 23:08