matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
styczna do krzywej
Rafał:
mógł by to ktoś dla mnie rozwiązać? Oblicz równanie prostej stycznej do funkcji f(x)
{1}
x0=1
(x
2
)+1
21 wrz 22:49
Mila:
styczna y =ax+b a=f '(x
0
)=f '(1)
−1*(2x)
f' (x)=
(x
2
+1)
2
−1
f ' (1)=
2
−1
y=
x+b
2
1
f(1)=
2
1
styczna ma punkt wspólny z krzywą (1;
)
2
1
−1
=
*1+b
2
2
b=1
1
styczna w p.(1;
):
2
−1
y=
x+1
2
22 wrz 00:01