Wyznacz współczynnik wielomianu
Aga: Wyznacz współczynniki a, b wielomianu w , jeśli:
a) w(x)= −3x3 + ax2 + bx + 2 i w(−1)=4 , w(2)=20
13 wrz 21:37
Aga: proszę o pomoc
13 wrz 21:42
bibi: wstaw wpierw w 1 równaniu za x −1, następnie wdrugim za x wstaw 2 i powstanie układ 2−óch
równań z dwoma niewiadomymi
13 wrz 21:43
Aga: właśnie tak zrobiłam, ale wynik jest inny niż powinien
13 wrz 21:44
Eta:
W(−1)= 3 +a −b+2=4 => a−b= −1
W(2)= −24 +4a +2b+2=20 => 4a+2b= 42 /: 2 => 2a+b= 21
a−b= −1
2a+b= 21
Po rozwiązaniu tego układu równań otrzymasz
13 wrz 21:51
Aga: aaa już wiem w czym popełniałam błąd, wielkie dzięki za pomoc
13 wrz 21:52
Eta:
13 wrz 21:59
lola: ;mknygr6rk.;
21 wrz 17:29
żabaa: Skąd się bierze np. w takim wielomianie: w(x)=2x5 + 3x2 współczynnik 0?
8 wrz 11:53
Antek: A dokladniej Zabciu
8 wrz 11:59
żabaa: Nie wiem jak mam napisać dokładniej xD nie rozumiem dlaczego w odpowiedziach do tego zadania
(przykładu) przy wypisanych współczynnikach weilomianu obok 2 i 3 jest 0
8 wrz 12:57
żabaa: *wielomianu
8 wrz 13:03
Antek: Moze przepisz tresc zadania >
ja sie domyslam o co chodzi ale to tylko domysly
8 wrz 13:04
żabaa: Ale mi nie chodzi o rozwiązanie zadania przykładu bo to mam, tylko nie wiem dlaczego tak jest

Wypisz współczynniki wielomianu w(x)=2x5 + 3x2
Odpowiedź: 2,3 i 0....i skąd to zero?
8 wrz 13:09
żabaa: *w(x)=25+32
8 wrz 13:10
żabaa: kurde co ja pisze

*w(x)=2x
5+3x
2
8 wrz 13:11
Eta:
ax5+bx4+cx3+dx2 współczynniki : a=2 , b=c=0 , d=3
8 wrz 13:11
żabaa: ooo...już ogarniam, dzięki
8 wrz 13:14
Antek: A o to ?
wspolczynnik przy x5=2 bo jest 2x5
wspolczynnik przy x4=0 bo niema x4 w tym wielomianie
wspolczynnik przy x3=0 bo niema x3 w tym wielomianie .
przy x2 stoi 3 wiec wspoczynnik wynosi 3
Przy x=0 i wyraz wolny =0
Zobacz ze nasz wielomian mozemy zapisac tak
W(x)=2x5+0x4+0x3+3x2+0x+0
8 wrz 13:15
Eta:
Dokładniej ,to powinno być tak: ax5+bx4+cx3+dx2+ex+f
a=2 , d=3, b=c=e=f=0
8 wrz 13:17
paula: w=−2x+6x−3
12 lis 11:02
paula: pomozcie
12 lis 11:02
5-latek: =4x−3
12 lis 11:04
benia: w(x)=−2x2−x2+6x
19 lis 20:17