Wykaż
Ola: Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej x liczba (x−2)(x2−2x+4)−(x−1)3 jest podzielna przez
3.
18 wrz 23:28
ICSP: Na pewno dobrze napisałaś?
18 wrz 23:35
Jack:
dla x=2 nie dostaniemy liczby podzielnej przez 3. Wiec na pewno źle..
18 wrz 23:41
ICSP: wiem. Sprawdziłem i stąd moje pytanie.
18 wrz 23:42
Bogdan:
Na pewno źle, bo np.: dla x = 2 otrzymujemy w wyniku liczbę niepodzielną przez 3.
18 wrz 23:42
ICSP: Ktoś jeszcze to napisze?
18 wrz 23:44
Jack:
Bogdan był cwany, bo napisał o odwrotnej kolejności
18 wrz 23:46
Vax: Coś nie tak, bo dla x=2 dostajemy liczbę niepodzielną przez 3
18 wrz 23:57
ICSP: Vax jak zwykle genialne rozwiązanie

Nigdy bym na to nie wpadł
18 wrz 23:58
Vizer: Hmm sprawdziłem dla x=2 i dostałem liczbę niepodzielną przez 3:<
19 wrz 00:03
ICSP: a skąd wiedziałeś aby właśnie 2 wstawić i sprawdzić

Genialne
19 wrz 00:04
ICSP: OLU wróć

Popraw przykład
19 wrz 00:35
Dusia.: Zadanie jest dobrze przepisane! Ktoś rozwiąże
22 lut 19:50
Man in black: Byłoby ciekawe, gdyby było dobrze przepisane...
22 lut 20:00
Man in black: Zanim się zdecydujesz poprawnie napisać spróbuj udowodnić to poprawnie zapisane stosując
indukcję matematyczną względem x (dwa przypadki x∊N, −x∊N).
22 lut 20:07
po: w pierwszym nawiasie ma byc + a nie −
20 wrz 20:14
ICSP: (x+2)(x2 − 2x + 4) − (x−1)3 = (x+2)3 − (x−1)3 = (x + 2 − x +1)(x2 + 4x + 4 + x2 + x − 2 +
x2 − 2x + 1) = 3 *(3x2 + 3x + 3) = 9 * (x2 + x + 1)
c.n.u.
20 wrz 20:19