rownania kwadratowe
dorka: hurtownik sprzedaje obuwie po 80 zł za parę, o ile zamówienie jest mniejsze niż 50 par. jesli
zamowienie jest wieksze niz 50 ale nie mniejsze od 600 , to cena jednej pary spada o 10 groszy
pomnożone przez liczbe zamowionych par. jaka wielkosc zamowienia maksymalizuje dochód
hurtownika? ile wyniesie ten maksymalny dochód ?
Z GORY DZIEKI ZA POMOC
20 wrz 19:54
dorka: bardzo prosze o pomoc
20 wrz 20:51
dorka: BLAGAM O POMOC !
20 wrz 20:58
pigor: jesli zamowienie jest wieksze niz 50 ale nie mniejsze od 600 ← dla mnie to bełkot

,
a nie powinno zamiast niego być tak :
jeśli zamówienie jest nie mniejsze niż 50, ale mniejsze od 600 . ...
20 wrz 21:01
dorka: tak tak , zle napisalam , umiesz to zrobic?
20 wrz 21:04
Eta:
Poczekam na
pigora
20 wrz 21:07
dorka: i jak?
20 wrz 21:13
pigor: ... otóż z warunków sprzedaży :
niech x − sprzedana liczba par butów, to dochód
D(x)= 80x , gdy x< 50 − funkcja liniowa rosnąca lub
D(x)= (80−0,1x)x = −0,1x(x−800) , gdy 50≤ x< 600 − funkcja kwadratowa , której parabola ma
ramiona do dołu , więc
D
max= D(x=49)= 80zł *49= 3920 zł , lub
D
max= D(x=
12(0+800)= 400) = −0,1*400(400−800)= 40* 400= 16 000 zł . ...
20 wrz 21:27
dorka: wybacz ale niezbyt zrozumialam , moglbys to jakos wytlumaczyc?
20 wrz 21:31