przeliczanie jednostek
green : Cześć czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak si ezamienia jednostki masy czasu i dlugosci

nigdy mi to nie wychodzi nie wiem jak mam to robic pomoze ktos?
tak scislej to
potrzebne mi to na fizyke
np. 81 cm/s zamienic na km/h
lub 72 km/h zamienic na mm/s
z masa to nie wiem jakie moga byc ...
9 wrz 22:51
green : halo?!POMOCY
9 wrz 22:56
Godzio:
| | cm | |
81 * |
| = pytamy się ile cm. ma kilometr: |
| | s | |
1m = 100 cm więc: 1 cm = 0,01m
1km = 1000m więc: 1m to 0,001km
| | 1 | | 1 | | 1 | |
więc 1cm = |
| * |
| = |
| km |
| | 100 | | 1000 | | 100000 | |
i pytamy się ile sekund to godzina:
1 min to 60s
1h to 60min
| | 1 | |
więc 1 h = 60 * 60 = 3600s więc 1s = |
| h |
| | 3600 | |
podstawiając
| | cm | | | | 1 | | km | |
81 |
| = 81 * |
| = 81 * |
| * 3600 |
| dokończ |
| | s | | | | 100000 | | h | |
... i spróbuj analogicznie 72km/h na mm/s
9 wrz 22:57
Godzio:
jeszcze może tak to rozpiszę żeby lepiej było zrozumiałe:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1cm = |
| * 1m = |
| * |
| km = |
| km |
| | 100 | | 100 | | 1000 | | 100000 | |
9 wrz 23:01
green : 1/100m?
9 wrz 23:09
Godzio:
O czym teraz piszesz ?
9 wrz 23:12
green : napisales 1cm= 1/100
9 wrz 23:14
Godzio: no tak
1 cm to 0,01 m
9 wrz 23:28
green : aha, a wlasnie jak napisales wczesnej to pierwsze dzialanie to mi sie myla kolejnosci w tych
ulamkach i czy moge je skracac?
9 wrz 23:32
Godzio:
jeśli mówisz o tym końcowym
| | 1 | |
81 * |
| * 3600 to jak najbardziej |
| | 100000 | |
w poprzednich obliczeniach nie ma co skracać
zapamiętaj sobie
1m = 1 * m = 1 * 100cm
1m
2 = 1 * m * m = 1 * 100cm * 100cm = 10000cm
2
1mm = 0,1cm = 0,1 * 0,01m = 0,1 * 0,01 * 0,001km = ..
musisz tylko zapamiętać że
1km = 1000m
1m = 100cm
1cm = 10mm
1h = 60 min
1min = 60sec
1kg = 1000g = 100dag
1g = 1000mg
1mg = 0,001 g = 0,001 * 0,001kg = 0,000001kg
wystarczy operować jednostkami, zawsze na boku mozesz sobie je zapisac powoli, a dalej to juz
tylko mnozenie
9 wrz 23:41
green : sprobuje jesli nie to trudno zawsze mialam z praktyka tego problem
dziekuje
9 wrz 23:48
Anna:
| | km | | 72000 m | | 72000000 mm | | mm | |
72 |
| = |
| = |
| = 20000 |
| |
| | h | | 60 min | | 3600 s | | s | |
9 wrz 23:53
green : dzieki
9 wrz 23:56
green: co ja pisze?
21 wrz 15:18