wykres funkcji
adaś:
Narysuj wykres funkcji
Mam zacząć podkładać kilka liczb za x różnych od zera ?
21 wrz 14:23
asdf: zapomniałeś o czymś jeszcze (nie podpowiadać!)
21 wrz 14:26
Vizer: Dziedzina i zamienić na postać iloczynową wyrażenie w mianowniku.
21 wrz 14:27
Vizer: ups
21 wrz 14:27
adaś: a jak odbić symetrycznie ta funkcję względem początku układu wspołrzędnych ,czyli zmienić znaki
?
21 wrz 14:31
asdf: f(−x) = względem osi OX
−f(x) = względem osi OY
−f(−x) względem osi OXY
21 wrz 14:33
Vizer: Seriously

?
21 wrz 14:37
asdf: no nie wiem nie wiem
21 wrz 14:42
Vizer:
f(−x) to względem osi OY
−f(x) to względem osi OX
a −f(−x) to względem punktu (0,0)
21 wrz 14:51
asdf: no tak
21 wrz 14:56
Mila:

x
2−x−6≠0
Δ=1+24=25
| | 1−5 | | 1+5 | |
x1= |
| =−2 lub x2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
DF=R\{3, −2}
21 wrz 16:38
adaś:
| | 1 | |
skąd wyszło |
| , bo skrócono x−3 ? |
| | x+2 | |
21 wrz 19:35
Mila: Tak, skrócono przez (x−3) po założeniu, że x−3≠0. Na wykresie jest kółeczko dla argumentu 3.
21 wrz 20:11