za
TOmek: 1. Czy podana liczba jest kwadratem liczby naturalnej
a) (23!)*(25!)
b) (24!)*(25!)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | |
Czy liczba | jest parzysta dla |
| | |
a) n=14
b) n=8
| | (2n)! | |
doszedłem do tego ,ze |
| |
| | n!*n! | |
Odpowiedzi do zadan mam, chodzi mi o sposob jak to zrobic. Zadania trzeba robic bez kalkulatora
a na kazde zadanie jest 5 minut. Więc pewnie jest jakis szybki sposob by to zrobic.
21 wrz 14:40
Buuu:
23!*25! = 23!*23!*24*25 = (23!)2 * 2*2*2*3*5*5 = (23!)2 * 22 *52 *2*3 = (23!*2*5)2 * 6
nie jest!
24!*25! = 24!*24!*25 = (24!)2 *52 = (24!*5)2 jest!
21 wrz 14:48
TOmek: o dziekuje, rozumiem. a 2 zadanie?
21 wrz 14:50
Timmy: | | (n+1)(n+2)...(2n−1)(2n) | | (n+1)(n+2)...(2n−1) | |
... = |
| = |
| * 2 |
| | (1)(2)(3)..(n) | | (1)(2)...(n−1) | |
21 wrz 15:37
TOmek: nie czaje za bardzo tego zapisu
23 wrz 12:08
TOmek: | | | |
Ktoś pomoze , wyjasnic mi jak zrobic te drugie zadanie z | |
| | |
23 wrz 12:26
TOmek: 
?
24 wrz 11:38
b.: chyba najszybciej będzie skrócić licznik i mianownik przez n!, a potem skrócić wszystkie
czynniki 2 z licznika i mianownika, np. dla n=8
| | | | 5*6*7*8 | | 5*6*7 | |
| = |
| = |
| |
| | | 1*2*3*4 | | 3 | |
liczba w liczniku jest parzysta, a w mianowniku nieparzysta, więc po podzieleniu licznika przez
mianownik zostanie liczba parzysta
podobnie dla n=14
@Timmy: tylko trzeba jeszcze pokazać, że ten ułamek przed dwójką jest całkowity
24 wrz 11:50
Ajtek:
| | 2n | |
Timmy skrócił |
| i wyszło na końcu 2.
|
| | n | |
Wiemy, że każda liczba wymnożona przez l. parzystą da parzystą

.
24 wrz 11:53
TOmek: dziekuje pieknie.
24 wrz 11:55
TOmek: | | | | | |
9. Czy nierówność | < | jest prawdziwa dla |
| | | |
a) n=11
b) n=9
znacie jakis szybki sposob na to?
24 wrz 12:04
TOmek: ?
24 wrz 12:17
Maslanek: | | | |
W środku (tj. w środku wiersza wartości są największe: | ) |
| | |
| | | | | | | |
dla a) | < | = | , czyli nieprawda. |
| | | | |
24 wrz 19:24
Maslanek: Idę się uczyć młodej polski
24 wrz 19:24
Mila: No czytaj tego, co mówił:
"Chadzam boso z gołą głową,
pod spód nic nie wdziewam
i od razu się lepiej miewam".
24 wrz 19:52
b.: > Wiemy, że każda liczba wymnożona przez l. parzystą da parzystą
nieprawda, np. liczba 2,5 pomnożona przez 2 daje liczbę nieparzystą 5
25 wrz 11:42
Ajtek:
Miałem na myśli liczby całkowite pomnożone przez parzystą

.
25 wrz 11:45
b.: i właśnie tu jest problem w rozwiązaniu Timmy'ego, że nie wiadomo, czy to co zostaje przed
dwójką jest całkowite
25 wrz 11:47
Ajtek:
Masz rację. No i trzeba zrobić to co napisałeś wyżej pokazać że to l. całkowita.
25 wrz 11:50
TOmek: dziekuje
25 wrz 12:41