trygonometria <3 wykaż, że...
dzieciaczki_kartkóweczka: Wiedząc, że (6sin x+5cos x)/(4 sin x+cos x)=2, wykaż, że cos(2x)=−5/13
Proszę o pomoc
19 wrz 14:47
Basia:
| 6sinx+5cosx | |
| = 2 /*mianownik |
| 4sinx+cosx | |
6sinx + 5cosx = 8sinx + 2cosx
−2sinx + 3cosx = 0
3cosx = 2sinx
dokładasz
sin
2x+cos
2x = 1
| | 4 | |
sin2x + |
| sin2x = 1 /*9 |
| | 9 | |
9sin
2x + 4sin
2x = 9
dokończ; wylicz sinx (możliwe dwie odpowiedzi); potem odpowiednio dla każdego sinusa liczysz
cosinus (z równania (1))
podstawiasz do wzoru:
cos(2x) = cos
2x − sin
2x
UWAGA:
możesz nie liczyć cosinusów, bo wzór na cos(2x) można doprowadzić do postaci
cos(2x) = 1−sin
2x − sin
2x = 1 − 2sin
2x
19 wrz 15:28
dzieciaczki_kartkóweczka: Dziękuję! Uratowałaś mi życie
21 wrz 20:25