pochodna cząstkowa
tomek : Znowu was dręcze, ale nie mam do kogo sie zwórcic o pomoc
mam do policzenia taką pochodna po X
| arctgy2 * lncos2y | |
|
|
| arcsin√x | |
i mi wyszło coś takiego
arctgy
2 *
1cosx2 * (−sinx
2y) * 2xy* arcsin
√x−arcty
2*lncosx
2*
1√1−x*
12√x/arcsin
√x
to jest ułamek tam gdzie jest "/'' jest kreska ułamkowa, sory że tak pisze ale niego wpisać
poprawnie danej funkcji
czy to jest dobrz

21 wrz 21:24
Krzysiek: niech: arctgy
2 *lncos
2 y=k
| | d | | −k | | 1 | | 1 | |
wtedy: |
| (k*(arcsin√x)−1 ) = |
| * |
| * |
| |
| | dx | | (arcsin√x)2 | | √1−(√x)2 | | 2√x | |
u=arcsinz
z=
√x
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(u−1) '=− |
| *u' =− |
| * |
| *z' =− |
| |
| | u2 | | u2 | | √1−z2 | | u2 | |
21 wrz 21:37
Jack:
podstaw sobie a=arctg y
2 *ln cos
2y
i teraz policz pochodną po x: (a * arcsin
−1 √x)'
| | −1 | |
(a * arcsin−1 √x)'=a* |
| * (arcsin √x)'=
|
| | arcsin−2 √x | |
| | −1 | | 1 | |
=a* |
| * |
| *(√x)'=
|
| | arcsin−2 √x | | √1−|x| | |
| | −1 | | 1 | | 1 | |
=a* |
| * |
| * |
| =
|
| | arcsin−2 √x | | √1−|x| | | 2√x | |
| | −1 | | 1 | | 1 | |
=arctg y2 *ln cos2y* |
| * |
| * |
| |
| | arcsin−2 √x | | √1−|x| | | 2√x | |
21 wrz 21:42
Jack:
sorry, za długo pisałem tego badziew...
21 wrz 21:43
tomek : OOOooooo mattko zrobiłem błąd tam powinno być lncosx
2y co zmnienia wasze obliczenia

,
przeraszam
21 wrz 21:59
21 wrz 22:14