jaka
lolcia: Jaka jest cyfra jedności :
a) sumy wszystkich liczb naturalnych od 1 do 111 ?
b) iloczynu (wyniku mnożenia) wszystkich liczb nieparzystych od 1 do 99 ?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
21 wrz 08:08
dżony:
a)
r = 1
a
1 = 1
a
2 = 2
...
a
n = a
1 + (n − 1)r = 111
b)
a
n = 2n − 1
a
1 = 1
a
2 = 3
a
3 = 5
r = 2
a
n = 99
99 = 1 + (n − 1)*2 = 1 + 2n − 2 = −1 + 2n
−1 + 2n = 99
2n = 100
n = 50
a
50 = 99
Dalej sama pomyśl
21 wrz 08:53