rownania kwadratowe
dorka:

na bokach prostokąta o obwodzie 100cm dorysowano trójkąty równoboczbe (jak na rysunku). jakie
powinny byc dlugosci bokow prostokąta , aby pole otrzymanej figury bylo najmniejsze ?
ps. sorry ze rysunej taki niedokladny mi wyszedl
20 wrz 20:03
dorka: bardzo prosze o pomoc
20 wrz 20:52
Mila: 2x+2y=100 x>0 i y>0
x+y=50 ⇔y=50−x
| | x2√3 | | (50−x)2√3 | |
=x(50−x) + |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | x2√3 | | √3 | |
=50x−x2+ |
| +(2500−100x+x2)* |
| = |
| | 2 | | 2 | |
=x
2(
√3−1)+(50−50
√3)x+1250
√3
a=(
√3−1)>0 parabola skierowana do góry i ma najmniejsza wartość w wierzchołku
y=50−25
odp.
x=25
y=25 (kwadrat)
20 wrz 20:58
dorka: skad sie wziął √3 ?
20 wrz 21:00
dorka:
20 wrz 21:07
dorka:
20 wrz 21:14
20 wrz 21:35
Mila: Wzór na pole trójkąta równobocznego
I ponadto za rozwiązanie wypadałoby napisać : dziękuję.
20 wrz 21:41