Jak to rozwiązać
Marci: 3x2−75=0
20 wrz 21:43
kwachu: deltą
20 wrz 21:43
ICSP: 3x
2 − 75 = 0
x
2 − 25 = 0
x
2 = 25
√x2 =
√25
|x| = 5
x = 5 v x = −5
Jaka deltą
20 wrz 21:44
Miraclepl: hehe

Policz Δ a potem ewentualnie x
1 i x
2 lub x
0 w zależności, czy Δ>0 lub Δ=0
Bo jak wiadomo jeśli Δ<0 to nie ma rozwiązań tego równania.
20 wrz 21:45
Miraclepl: No można i tak ICSP
20 wrz 21:45
Piotr:
po co delta
20 wrz 21:46
Marci: 5x2−2x=0
20 wrz 21:50
ICSP: moze deltą
20 wrz 21:51
kwachu: tak samo jak wyżej, albo wyciągając x przed nawias.
20 wrz 21:51
Marci: Takie pytanie a skąd się wzieło to 25 wybaczcie ale nie jestem zabardzo zdobry z matmy.
20 wrz 21:59
Mateusz: Podzielił obustronnie rownanie przez 3
20 wrz 22:01