funkcja
adaś:
Wykres f(x)=3x−6 przesunięto wzdłuż osi OY o 2010 jednostek w górę otrzymując wykres funkcji g.
a) Zapisz wzór funkcji g.
Zapisałem że wzór funkcji g wynosi g(x)=3x+2004
b)Wykres funkcji g można otrzymać również przesuwając wykres funkcji f wzdłuż osi OX.
O ile jednostek i w którą stronę należy przesunąć wykres funkcji f?
jak się za to zabrać ,proszę o wsparcie
21 wrz 14:50
konrad: a dobrze
21 wrz 15:03
konrad: b)
3x+2004=3(x+a)−6
3x+2004=3x+3a−6
3a=2010
a=670 ⇒ o tyle jednostek w lewo
21 wrz 15:05
adaś:
mam to zapamiętać że tak to się układa taką proporcją , czy da się to wytłumaczyć?
21 wrz 15:10
konrad: wszystko da się wytłumaczyć

żeby otrzymać funkcję 3x+2004 poprzez przesunięcie funkcji 3x−6 wzdłuż osi OX, musisz dodać
jakąś liczbę do argumentu, stąd to x+a
no i dalej przyrównujesz obie funkcje i liczysz a
21 wrz 15:13