proszę o pomoc
joasia: Trudnosci z trygonometrią,proszę o pomoc moje zadanie jest takie:jeżeli α jest kątem ostrym i
cos=1/4 to wówczas α=75 α=76,α jest większe od 75.α jest mniejsze od 75
20 wrz 16:44
PW: | | √6−√2 | | cos(45°+30°) | |
Trzeba policzyć, że cos75° = |
| (jako |
| albo skorzystać z |
| | 4 | | 4 | |
gotowego wyniku w tablicach, tam gdzie są podane wartości niektórych kątów).
| | 1 | |
Wykazać, że ta liczba jest ciuteńkę większa od |
| , wobec czego cos75°>cosα. Funkcja |
| | 4 | |
cosinus jest malejąca na przedziale (0,90°), a więc między argumentami nierówność będzie
przeciwna:
α > 75°
21 wrz 02:00
PW: Oczywiście cos75° = cos(45°+cos30°), ta czwórka w mianowniku wzięła się z drugiej w nocy,
Ciekawe, jak pokazać, że α nie jest równe 76° (no bo jeśli α > 75°, to może?).
21 wrz 08:08
PW: Już wymyśliłem, jak poradzić sobie z rozstrzygnięciem, czy jest tak, że α=76°.
Nie mogąc bezpośrednio porównać cosα i cos76° porównajmy cos(18
.76°) i cos(18α). Pomysł wziął
się stąd, że cos18(75°+1°) za pomocą wzorów redukcyjnych da się zapisać jako sin18°, a tę
liczbę znamy:
Jest to liczba niewymierna.
Prawdą jest, że dla dowolnego kąta β
(1) cosβ ∊ W ⇒ tg
2β ∊ W.
| | 1 | |
Wiemy, że cosα = |
| , więc tg2α ∊ W, wobec czego |
| | 4 | |
| | 1− 3tg2α | |
(2) cos3α = cosα |
| ∊ W. |
| | 1+tg2α | |
Jet więc prawdą, że cos6α = 2cos
23α−1 ∊ W i (ponownie na mocy (1)) tg
26α ∊ W.
Tym samym
| | 1−3tg26α | |
cos18α = cos(3.6α) = cos6α |
| ∊ W. |
| | 1+tg26α | |
Pokazaliśmy, że cos(18
.76°) jest liczbą niewymierną, a cos(18α) −− liczbą wymierną. Nie może
zatem być α = 76°.
Zginie w rachunkach, kto będzie chciał wyliczyć dokładnie wartość cos(18α). Jest to możliwe,
ale matematyka nauką ludzi leniwych. No, chyba żeby chciał ocenić, która liczba jest większa.
Ale tego na szczęście w poleceniu nie było.
Nie jesteś już licealistą, czy startujesz w jakiejś olimpiadzie?
21 wrz 15:18
joasia: douczająca się starsza pani i dziękuję bardzo
21 wrz 15:30