kombinatoryka
Łukasz: Witam raz jeszcze. Staram się jakoś nadgonić materiał do matury i w związku z tym potrzebuję
Waszej pomocy. Czy moglibyście mi wytłumaczyć, na czym w ogóle polegają te zadania, w jakiś
ludzki sposób? Średnio ogarniam prawdopodobieństwo niestety. A zadania są następujące:
Wyznacz współczynnik wielomianu w(x)=(1−x)20 przy x3.
No i jeszcze może to:
Wyznacz współczynnik wielomianu w przy x9:
a) w(x)=(√5x−1)9
20 wrz 19:16
20 wrz 20:56
Mila: (√5x−1)
9=(
√5x+(−1))
9
| | | | | | | |
= | (√5x)9+ | (√5x)8*(−1)1+.............+ | (−1)9= |
| | | | |
√59=(
√52)4*
√5=625
√5
Pierwszy spróbuj sam, to sprawdzę
wypisz pierwsze 4 wyrazy .
20 wrz 23:33