funkcja
adaś:
Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje największą liczbę parzystą mniejszą od
x.
Narysuj wykres funkcji dla x∊ <2;8>
Jak to narysować, prosze o pomoc
21 wrz 09:28
Patronus:
21 wrz 09:36
adaś:
dziękuje

a dlaczego te kropki są raz niezamalowane a raz zamalowane?
21 wrz 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
zamalowana kropka oznacza, że dany punkt (np. x=2) JEST TUTAJ ... a niezamalowana, że tegoż
punktu nie ma w tym miejscu −−−− to tak 'łopatologicznie'
21 wrz 10:07
adaś:
a dlaczego nie może być po prostu tylko dla wartości 2 ? wartość 2 jest mniejsza od argumentów
od 3 do 8 , dlaczego zaznaczamy wartości 2 ,4,6?
21 wrz 11:01
Krzysiek: Adam Rozpatrujemy przedzial <2, 8> czyli do przedzialu tego nalezy 2 i 8 a takze to co
pomiedzy nimi. Zgadzasz sie . Mamy wiec dla x=2 kropka zamalowana bo nalezy do tego
przedzialu. Pytanie za 100zl . Jaka bedzie najmniejsza liczba parzysta dla tego przedzialu
.adam tak 2 . Czyli nastepna liczba parzysta to bedzie 4 ,6 i 8 . Na tym koniec bo mamy
przedzial do 8 . Parzysta liczba to taka ktora dzieli sie przez 2 . Czy 4 ,6 8 dziali sie
przez 2 . tak.
Adam Teraz zeszyt z notatkami przed oczy i szukaj definicji funkcji . Glosno sobie ja
przeczytaj . Zwroc uwage na ten fragment gdzie pisze przyporzadkowuje,, dokladnie jeden
element ". Teraz patrz na wykres . Dla x=4 y masz 2 (kropka zamalowana ) i y=4 kropka
niezamalowana . czy to jest dobrze? Alez oczywiscie ze tak. . A jak by byo ze dla x=4 y=2
(kropka zamalowana ) i y=4 (kropka zamalowama ) to bedzie dobrze . KOlega Artur napisal CI ze
jezeli jest kropka zamalowana to czytamy to jako nalezy . Teraz popatrz na definicje funkcji i
zastanow sie czy to bedzie funkcja . Nie bedzie . Dlaczego ? bo dla x=4 y nie moze byc
jednoczesnie rowne 2 i 4 . Z definicji funkcji moze byc rowne albo 2 albo 4 tak samo dla x=6
nie moze byc y jednaczesnie rowne 4 i 6 . . Teraz rozumiesz te kropki
Sprawa nastepna dlaczego zaznaczamy 2 to juz masz napisane a taze teraz zastanow sie jak
bedzie najwieksza licza parzysta mniejsa od liczby 3 . Bedzie to 2 . Dla 4 bedzie bedzie
rowne 2 bo liczba parzysta ma byc mniejsza od x . Teraz rozpatrujemy przedzial (4,6> jak tu
bedzie najwieksza liczba parzysta w tym przedziale . Oczywiscie 4 . Dla 6 jest rowna 4 i teraz
przedzial (6, 8> . jak bedzie najwieksza liczba parzysta w tym przedziale . Masz racje 6 .
Pomysl o tym tak. Wezmy ten ostatni przedzial . dla 6,006 najwieksza liczba parzysta mniejsza
od 6,006 jest 6 . dla 7,345 najwieksza liczba parzysta mniejsza od 7,345 jest 6 Dla x=8
jaka bedzie naiwieksza liczba parzysta mniejsza od 8 .Oczywiscie 6 . Nie 8 bo 8 jest tez
liczba parzysta ale ona ma byc mniejsza od 8 bo tak jest podane w zadaniu . i zobacz ze dla
8 masz kropke zamalowana .
Adam . w zadaniu masz okreslony przedzial a tak dla siebie rozpatrz przedzial (8, 10> . Jak tu
bedzie najwieksza liczba parzysta dla liczb z tego przedzialu . Oczywiscie 8 , a dla liczb z
przedzialu (10 ,12 > . Bedzie to 10. Musisz patrzec o co Cie pytaja w zadaniu .
21 wrz 22:16
adaś: dziękuje serdecznie Krzysiek!
21 wrz 22:33
adaś:
może byś mógł mi wytłumaczyć jeżeli chcesz pozostałe problemy jakie mnie dręczą w innych moich
zadaniach na forum , umiesz dobrze tłumaczyć więc wiem że mogę to szybko zrozumieć
21 wrz 22:36