wielomiany
asdf: Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najmniejszego stopnia:
8x
7 + 45x
5 + 3x
4 + 72x
3 + 15x
2 + 18 = 0
Dostałem takie zadanie...pomożecie? Jedyna podpowiedź: (x
2 + 3)

Tylko jak dalej?
21 wrz 23:13
Ajtek:
Jest
ICSP to zaraz będziesz miał podpowiedź

.
21 wrz 23:15
asdf: Hehe

oby

Wolframa użyłem, ale przecież x
2 + 3 to wolfram nie zauważył, więc nici z
większych podpowiedzi
21 wrz 23:19
Ajtek:
Trzeba pokombinować trochę.
Lepszego specjalisty od wielomianów niż
ICSP na forum chyba nie ma. Ja oglądam ten
wielomian i nic mądrego mi do łepetyny nie przychodzi

.
21 wrz 23:21
ICSP: na pewno dobrze przepisałeś ten wielomian ?
21 wrz 23:32
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
21 wrz 23:33
ICSP: Witaj
Ajtku
21 wrz 23:34
asdf: 8x7 + 48x5 + 3x4 + 72x3 + 15x2 + 18 = 0
przepraszam
21 wrz 23:36
asdf: teraz na bank dobrze
21 wrz 23:37
ICSP: 8x7 + 24x5 + 24x5 + 72x3 + 3x4 + 9x2 + 6x2 + 18 = 0
8x5(x2 + 3) + 24x3(x2 + 3) + 3x2(x2 + 3) + 6(x2 + 3) = 0
(x2 + 3)(8x5 + 24x3 + 3x2 + 6) = 0
21 wrz 23:38
Ajtek:
Siwy dym i po problemie

.
Wielomiany dla
ICSP są jak woda na młyn

.
21 wrz 23:40
ICSP: teraz pytanie jak rozwalić wielomian stopnia V na niższe stopnie
21 wrz 23:41
asdf: Dzięki

Odp: Ja bym tego nie zrobił

ICSP, szczerze: był wolframik?
21 wrz 23:42
ICSP: Jak wiesz ze musisz wyłączyć x2 + 3 to żadnego wolframa nie trzeba.
21 wrz 23:44
Ajtek:
Mi w tym przykładzie brakowało x
6 i x
1. Tutaj szukałem haczyka, pomijając błąd w pierwszym
zapisie

.
21 wrz 23:45