wartość bezwględna.
dyciaaaaa: Proszę o pomoc w zadaniu.
20 wrz 21:53
dyciaaaaa: ta 1 po mnożeniu na krzyż z wartości bezwzględnej się skasuje?
20 wrz 21:55
ICSP: 1o Wyznaczenie dziedziny
2o przemnożenie przez krzyż :
3 = 2(|x−1| − 1)
3 = 2|x−1| − 2
itd.
20 wrz 21:59
dyciaaaaa: to wiem ale o to chodzi ze tam się znaki zmienia i czy w tym nawiasie też przy 1?
20 wrz 22:01
ICSP: Gdzie dokładnie się zmieniają znaki, bo nie rozumiem tego pytania
20 wrz 22:07
dyciaaaaa: w nawiadie tym 2(|x−1| − 1)
20 wrz 22:15
C: |x−1| ≠ 1 ⇒ D = R\{0; 2}
| 3 | |
| = 2 |* |x−1| − 1
|
| |x−1| − 1 | |
3 = 2(|x−1| − 1)
3 = 2|x−1| − 2
5 = 2|x−1| |:2
21 wrz 15:51