planimetria
olo93: Bok w trójkącie równobocznym jest o a dłuższy od wysokości tego trójkąta. Oblicz pole tego
trójkąta
13 gru 17:15
klucha:
21 wrz 20:06
Mila: b − bok Δ równobocznego
| | b√3 | |
h= |
| ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym |
| | 2 | |
a>0
2b−b
√3=2a
b(2−
√3)=2a
| | 2a | | √3 | | a√3 | |
h= |
| * |
| = |
| |
| | 2−√3 | | 2 | | 2−√3 | |
| | 1 | | 1 | | 2a | | a√3 | |
PΔ= |
| b*h= |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2−√3 | | 2−√3 | |
doprowadź do najprostszej postaci
21 wrz 20:30