funkcje
adaś:
Wykres funkcji h otrzymano przesuwając wykres funkcji g(x)=x
2 wzdłuż osi OX o dwie
jednostki w prawo. Wobec tego funkcja h dla argumentu x+3 przyjmuje wartość?
Narysowałem wykres przesunąłem o dwie jednostki w prawo, ale nie wiem co dalej,pomocy
21 wrz 13:09
adaś: POPRAWKA TREŚCI
Wykres funkcji h otrzymano przesuwając wykres funkcji g(x)=2x2 wzdłuż osi OX o dwie jednostki
w prawo. Wobec tego funkcja h dla argumentu x=3 przyjmuje wartość?
21 wrz 13:10
Vizer:
Zapisz wzór funkcji h.
21 wrz 13:10
adaś:
h(x)=2(x−2)2=
2(3−2)2=
2(1)2=2 ,czyli dwa,prawda?
21 wrz 13:14
Vizer: Wzór funkcji dobrze, ale podstawienie złe, bo miałeś policzyć wartość funkcji dla x + 3, nie
dla x = 3.
21 wrz 13:20
adaś: Vizer ,dałem poprawkę treści później , więc jest okej dla x=3 ?
21 wrz 13:25
Vizer: A myślałem, że tylko poprawiłeś wzór funkcji f(x). W takim razie jest good
21 wrz 13:32