matematykaszkolna.pl
ggg mrrr: Proszę o pomoc nie wiem jak zowiązać następujące zadania: sinx + cosx = 0 x∊(0, 2π). x3 + 1 < 0 naszkicuj przedział opisany dwiema równaniami
y = −x 
y > x2 − 1
18 wrz 22:00
loitzl9006:
 π 
cos x = sin(x+

)
 2 
 π 
sinx + sin(x+

) = 0
 2 
ze wzoru na sumę sinusów
 π π 
2sin(x+

)*cos(−

)=0
 4 4 
 π π 2 
cos(−

)=cos(

)=

4 4 2 
 π 
2sin(x+

)=0
 4 
 π 
sin(x+

)=0
 4 
 π 
x+

= π
 4 

x=

4 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− x3+1<0 wzór skróconego mnożenia na sumę sześcianów: a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) zatem (x+1)(x2−x+1)<0 wielomian x2−x+1 jest nierozkładalny, zatem rysujemy "wężyk" i otrzymujemy rozw: x∊(−;−1) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Co do trzeciego zadania, to szukanym przedziałem będzie fragment prostej y=−x leżący powyżej paraboli x2−1.
18 wrz 23:02
Godzio: Pokaże inny sposób dla pierwszego:
 π 
cosx = − sinx, ale −sinx = sin(−x) = cos(−x −

)
 2 
 π π π 
cosx = cos(−x −

) ⇒ x = −x −

+ 2kπ ⇒ x = −

+ kπ
 2 2 4 

Zatem dla danego przedziału: x =

emotka
 4 
18 wrz 23:05
mrrr: Właśnie mam problem bo nie rozumiem jak liczyć zadania z trygonometrii stosując zapis radianowy. Podrzuccie jakiegoś linka .
19 wrz 10:34
Mila: rysunekGodzio, chyba jakąś literówkę zrobiłeś. wykresy − cosx − czarny (−sinx) − różowy ( potrzebne przesunięcie)
19 wrz 15:22
loitzl9006:

mi jeszcze jednego rozwiązania zabrakło, oprócz x=

ma być jeszcze x=

.
 4 4 
Co do zapisu radianowego to trzeba zapamiętać, że 180 stopni to π radianów
 π 
czyli 90 stopni to

2 
 π 
45 to

itd
 4 
19 wrz 15:42
Mila: Zgadzam się z Tobą Loitz.
19 wrz 16:14
Godzio: Mila, po prostu rozwiązywałem równanie, tylko pominąłem już formalności emotka sinx + cosx = 0 ⇒ cosx = − sinx
22 wrz 01:13
Mila: NO, teraz wiem o co Ci chodziło.Pozdrawiam. emotka Zobacz jutro zadanie ze styczną, rzuć życzliwie oczkiem.Dobranoc.
22 wrz 01:18
PW: @Loitz9006: Wszystko pięknie w sensie pomysłu i przekształceń. Gubisz jednak rozwiązania w wyniku typowego błędu.
 π π 
Doszedłeś do sin(x +

) = 0 i wyciągasz wniosek, że x+

=π. Tak, ale nie ą to
 4 4 
 π 
wszystkie rozwiązania. Dziedziną funkcji sin(x +

) nie jest zadany przedział (0,2π),
 4 
 π π 
lecz (

,2π+

), a tam sinus zeruje się dwa razy.
 4 4 
Dlatego dla początkujących bezpieczniejsza jest wersja z podzieleniem przez cosx obu stron równania. Sprawdzamy najpierw, że można podzielić (x, dla których cox=0 nie są pierwiastkami). Po podzieleniu mamy tgx=−1. Narysowanie wykresu funkcji tangens na przedziale (0,2π) pozwoli uniknąć zgubienia pierwiastków − widać wtedy, że są dwa. To tak dla mrrr (wiem, że już widzisz błąd, ale nie wytłumaczyłeś, skąd się wziął.).
22 wrz 11:07