ggg
mrrr: Proszę o pomoc nie wiem jak zowiązać następujące zadania:
sinx + cosx = 0 x∊(0, 2π).
x
3 + 1 < 0
naszkicuj przedział opisany dwiema równaniami
18 wrz 22:00
loitzl9006:
ze wzoru na sumę sinusów
| | π | | π | |
2sin(x+ |
| )*cos(− |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | |
cos(− |
| )=cos( |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
3+1<0
wzór skróconego mnożenia na sumę sześcianów:
a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
zatem
(x+1)(x
2−x+1)<0
wielomian x
2−x+1 jest nierozkładalny, zatem rysujemy "wężyk" i otrzymujemy rozw:
x∊(−
∞;−1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Co do trzeciego zadania, to szukanym przedziałem będzie fragment prostej y=−x leżący powyżej
paraboli x
2−1.
18 wrz 23:02
Godzio:
Pokaże inny sposób dla pierwszego:
| | π | |
cosx = − sinx, ale −sinx = sin(−x) = cos(−x − |
| ) |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
cosx = cos(−x − |
| ) ⇒ x = −x − |
| + 2kπ ⇒ x = − |
| + kπ |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 3π | |
Zatem dla danego przedziału: x = |
| |
| | 4 | |
18 wrz 23:05
mrrr: Właśnie mam problem bo nie rozumiem jak liczyć zadania z trygonometrii stosując zapis
radianowy.
Podrzuccie jakiegoś linka

.
19 wrz 10:34
Mila:

Godzio, chyba jakąś literówkę zrobiłeś.
wykresy −
cosx − czarny
(−sinx) − różowy ( potrzebne przesunięcie)
19 wrz 15:22
loitzl9006: | | 3π | | 7π | |
mi jeszcze jednego rozwiązania zabrakło, oprócz x= |
| ma być jeszcze x= |
| . |
| | 4 | | 4 | |
Co do zapisu radianowego to trzeba zapamiętać, że
180 stopni to
π radianów
19 wrz 15:42
Mila: Zgadzam się z Tobą Loitz.
19 wrz 16:14
Godzio:
Mila, po prostu rozwiązywałem równanie, tylko pominąłem już formalności

sinx + cosx = 0 ⇒ cosx = − sinx
22 wrz 01:13
Mila: NO, teraz wiem o co Ci chodziło.Pozdrawiam.

Zobacz jutro zadanie ze styczną, rzuć życzliwie oczkiem.Dobranoc.
22 wrz 01:18
PW: @Loitz9006: Wszystko pięknie w sensie pomysłu i przekształceń. Gubisz jednak rozwiązania w
wyniku typowego błędu.
| | π | | π | |
Doszedłeś do sin(x + |
| ) = 0 i wyciągasz wniosek, że x+ |
| =π. Tak, ale nie ą to |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
wszystkie rozwiązania. Dziedziną funkcji sin(x + |
| ) nie jest zadany przedział (0,2π), |
| | 4 | |
| | π | | π | |
lecz ( |
| ,2π+ |
| ), a tam sinus zeruje się dwa razy. |
| | 4 | | 4 | |
Dlatego dla początkujących bezpieczniejsza jest wersja z podzieleniem przez cosx obu stron
równania. Sprawdzamy najpierw, że można podzielić (x, dla których cox=0 nie są pierwiastkami).
Po podzieleniu mamy tgx=−1. Narysowanie wykresu funkcji tangens na przedziale (0,2π) pozwoli
uniknąć zgubienia pierwiastków − widać wtedy, że są dwa.
To tak dla
mrrr (wiem, że już widzisz błąd, ale nie wytłumaczyłeś, skąd się wziął.).
22 wrz 11:07