Rozwiaz rownanie
paulaaaa:
9 sie 18:35
Kejt:
5x2−4x=0
x(5x−4)=0
x=0 v 5x−4=0
x=...
9 sie 19:06
Godzio: na początku koniecznie dziedzina
9 sie 19:07
Godzio: bo w tym wypadku 0 odpada bo nie należy do dziedziny
9 sie 19:07
Kejt: mm.. fakt. zawsze o tym zapominam..
7x
2+9x=0
x(7x+9)=0
x=0 v 7x+9=0
7x=−9
| | 9 | |
więc dla x∉{0;− |
| } (bo nie można dzielić przez 0) |
| | 7 | |
9 sie 19:11
paulaaaa: nie wiem co mam dalej z tym zrobic?
11 sie 19:37
Kejt: rozwiązać to z początku..
5x−4=0
11 sie 19:38
paulaaaa: to x =4/5

ale co dalej:(
11 sie 19:39
Kejt: to jest rozwiązanie..
11 sie 19:43
Maciek: | | 9 | |
Paula więc tak  Kejt podała Dz. którą lepiej byłoby zapisać tak : x∊R/{0,− |
| } |
| | 7 | |
11 sie 19:44
paulaaaa: rzeczywiscie mam taka odpowiedz , ale nie rozumiem dlaczego

ale tak czy siak dzieki
11 sie 19:44
Maciek: | | 4 | |
A x= |
| to rozwiązanie  |
| | 5 | |
11 sie 19:46
Maciek: Mnożysz Twój przykład razy 7x
2+9x i masz: 5x
2−4x=0
Bo prawa strona to 0? A 0 razy 7x
2+9x=0 no nie

?
11 sie 19:47
paulaaaa: ahaaaaaaaaaa! juz rozumiem
11 sie 19:50
Kejt: dzięki Maciek
11 sie 19:53
zula: 5x−4x/7x2 =0
20 wrz 19:17
zula: sorry pomyliłam się
5x−4x/7x2+9x=0
20 wrz 19:18
Mateusz:
No i w czym problem
zula dziedzina i licznik przyrownaj do zera i rozwiązuj
20 wrz 19:25
Mateusz:
swoją drogą fula zula

i łubudubu( zart od laleczek wudu)
20 wrz 19:28