Wielomian W(x)=x^3-3x^2 3x-1:
k44mil44: Wielomian W(x)=x3−3x2+3x−1:
a) można przedstawić w postaci iloczynu trzech jednakowych czynników
b) dla argumentu (−1) przyjmuje wartość (−2)
c) wartość równą (−1) przyjmuje dla trzech argumentów
d) ma trzy różne pierwiastki
21 lis 11:10
Łukasz: a)raczej nie
b)nie f(−1)=−8
d)tak ma 3 pierwiastki x1=1, x2=2+√3, x3=2−√3
21 lis 18:45
Łukasz: a)raczej nie
b)nie f(−1)=−8
d)tak ma 3 pierwiastki x1=1, x2=2+√3, x3=2−√3
21 lis 18:45
Eta:
a) (a−b)3= a3 −3a2b +3ab2 −b3
więc: x3 −3x2 +3x −1 = ( x −1)3 = ( x −1)(x−1)(x−1)
21 lis 18:51
kaloryfer:

Δδγβα∑⇒⇒⇒⇒∫ΩΩΩΩΩΔΔγγγδααααπδγ≤≥∊⇔∑≠≠≠ℛ⬠
8 mar 21:53
Mały Miś :): o człowieku
9 wrz 14:40
krecikowa: Cześć Wam

Od pewnego czasu męczę się z tym przykładem.Była bym wdzięczna jak byście na jego podstawie
wytłumaczyli mi miechanizm rozwiązywania takiego typu równanań.Należy wynik podać w postaci
nieskracalnego ułamka algebraicznego.
| x | | 3 | | x+2 | |
| − |
| + |
| |
| x+1 | | x2−x−2 | | 2−x | |
20 wrz 20:08