matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
bumbum:
Q(x)=−4x
3
+x
2
+x−0,25 odpowiedź w książce :0,25 ; 0,5 ; −0,5
22 wrz 09:14
Basia:
0,25 =
1
4
−4x
3
+x
2
+x−
1
4
= −4x
2
(x−
1
4
) + 1*(x−
1
4
) = (x−0,25)(−4x
2
+1) = (x−0,25)(1−4x
2
) = (x−0,25)(1−2x)(1+2x) dokończ
23 wrz 03:06