matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podobieństwa
ania:
prostokąt ma boki długości 5 i 7 dm. Oblicz wymiary prostokąta podobnego do danego. Przyjmij ze jego obwód jest równy 6 dm
21 wrz 02:34
Buuu:
2(5 + 7) = 24 k =
60
24
= 2,5 a' = a*k = 12,5 b' = b*k = 17,5
21 wrz 03:33