logarytmy zmora pańska..
monia: log a7 2 − log a7 98
nie proszę o wynik, tylko o wytłumaczenie. nie znalazłam tego u was :<
20 wrz 23:05
monia: bez aaaa
20 wrz 23:05
Ajtek:
Czy to ma być tak:
log
72−log
798
20 wrz 23:07
monia: tak

nie wyszlo jak chcialam
20 wrz 23:07
Ajtek:
Pomagam

.
20 wrz 23:08
monia: dzięki
20 wrz 23:09
monia: i uważnie czytam
20 wrz 23:09
20 wrz 23:10
monia: proooosze o pomoc :<
20 wrz 23:12
ICSP: Jezzzuuu spokojnie

Napisanie tutaj czegoś zajmuje dużoooooo czasu
20 wrz 23:13
monia: przepraszam, po prostu mam tego dużo..a dopiero sie obudzilam by zacząć
20 wrz 23:15
ICSP: to rób następne przykłady w między czasie
20 wrz 23:16
ICSP: albo pograj w jednorożce

Muzyka chociaż uspokaja
20 wrz 23:17
monia: liczenie podatku vat bardziej mnie jara
20 wrz 23:19
Ajtek:
Odnośnie własności logarytmów zerknij tutaj
218
| | b | |
logab−logac=loga |
| z tego korzystam na dzień dobry.
|
| | c | |
Zatem:
| | 2 | | 1 | |
log72−log798=log7 |
| =log7 |
| (*)
|
| | 98 | | 49 | |
Wiemy, że:
podstawmy więc
kolejna własność logarytmów:
log
ab
n=n*log
ab (**)
otrzymujemy
og
77
−2=−2*log
77 (**)
jeszcze jedna własność
log
aa=1 (***)
czyli
−2*log
77=−2*1=−2 (***)
20 wrz 23:19
pigor: ... np. tak :
log72−log798= log
72−log
72*49= log
72−(log
72+log
77
2)= log
72−log
72−2log
77=
= −2*1=
−2 − szukana
wartośćdanego wyrażenia logarymicznego. ...
20 wrz 23:19
ICSP: ...
20 wrz 23:20
Ajtek:
ICSP nie odciągaj mnie od pomagania

!
20 wrz 23:24
ICSP: po co pomagać gdy można rozwalać gwiazdki rainbow atakiem
20 wrz 23:25
Ajtek:

no w sumie racja.
Ale jaka przyjemność z pomagania

.
A jak Twój wielomianik dzisiejszy, ten x
5+x
3....
20 wrz 23:26
20 wrz 23:44
Ajtek:
Tak o tym

.
Jutro to przeanalizuję, czegoś nowego się dowiem z rozwiązania
Timmy 
.
20 wrz 23:47