:)
ICSP: Rozłóż na czynniki nie używając grupowania oraz dzielenia wielomianów :
w(x) = x5 + x4 + x3 + x2 + x + 1
20 wrz 13:49
Ajtek:
Co to za koszmarek

Cześć
ICSP
20 wrz 13:52
ICSP: Witaj
Ajtku 
Jaki tam koszmarek

Jak dobrze pomyślisz to nawet w pamięci się rozłoży
20 wrz 13:53
Ajtek:
W pamięci się rozkłada owszem, ale grupowaniem

.
20 wrz 13:56
ICSP: 
Chcę troszkę bardziej zawiły sposób

Ten z grupowaniem jest zbyt nudny i zbyt prosty tutaj
20 wrz 13:58
asdf: wzór skr. mnożenia?
20 wrz 13:58
Ajtek:
To mówie przecież, że treść jest koszmarkiem

.
20 wrz 13:59
ICSP: tak

wzór skróconego mnożenia
20 wrz 14:37
ICSP: ale zanim wzorek trzeba zrobić bardzo interesujący trick
20 wrz 14:41
asdf: Ja to bym od razu do wzoru podstawił
20 wrz 14:46
Saizou : jedyne co ja kojarzę to
xn−1=(x−1)(xn−1+nn−2+...+x+1)
20 wrz 14:47
ICSP: a to tak trudno przemnożyć licznik i mianownik przez coś ?
20 wrz 14:48
asdf: −1?
20 wrz 14:49
pigor: ... O

, co ? jeszcze nikt nie wpadł ,...

, no to może ja, np. tak :
x5+x4+x3+x2+x+1= x
5−x
2+ x
2+x+1+ x
4+x
3+x
2 = x
2(x
3−1)+ x
2+x+1+ x
2(x
2+x+1)=
= x
2(x−1)(x
2+x+1)+ 1(x
2+x+1)+ x
2(x
2+x+1) = (x
2+x+1)(x
3−x
2+1+x
2)=
= (x
2+x+1)(x
3+1) =
(x2+x+1)(x+1)(x2−x+1) ... i to by było tyle w zbiorze R . ...
20 wrz 20:09
ICSP: To jest grupowanie

Miało być bez grupowania
20 wrz 20:11
Timmy: | | x6 − 1 | | (x−1)(x2+x+1)(x3+1) | |
= |
| = |
| = (x2+x+1)(x+1)(x2−x+1) |
| | x−1 | | x−1 | |
20 wrz 20:18
ICSP:
20 wrz 20:20
pigor: ... szkoda, bo z tego wzoru wydawało mi się zbyt oczywiste . ..
20 wrz 20:39