funkcje wymierne
krecikowa: Cześć Wam
Od pewnego czasu męczę się z tym przykładem.Była bym wdzięczna jak byście na jego podstawie
wytłumaczyli mi miechanizm rozwiązywania takiego typu równanań.Należy wynik podać w postaci
nieskracalnego ułamka algebraicznego.
20 wrz 20:12
asdf: Pierw wyznacz dziedzinę, umiesz?
20 wrz 20:15
krecikowa: D=R−{−1,2}
20 wrz 20:17
asdf: teraz wspólny mianownik, np.
| x | | x(x + 2) | |
| = |
| |
| x + 1 | | (x + 1)(x + 2) | |
20 wrz 20:21
krecikowa: i co dalej

20 wrz 20:21
krecikowa: to to mozna tak sobie przerzucać?
20 wrz 20:22
asdf: | x + 2 | |
| , tutaj dobrze przepisałaś? Da się to rozwiązać, ale trzeba się dłużej pobawić |
| 2 − x | |
wtedy
20 wrz 20:26
krecikowa: tak dobrze

właśnie on jest taki długi , zbbyt dlatego nie wiem co do czego mam
pogrupować,prozszerzyc.
20 wrz 20:28
asdf: | x + 2 | | x + 2 | |
| = |
| = −1  |
| 2 − x | | −(x + 2) | |
20 wrz 20:30
krecikowa: za bardzo nie wiem skąd to 2 równianie masz.
20 wrz 20:34
asdf: | | x + 2 | |
które? |
| = ...? |
| | 2 − x | |
20 wrz 20:35
pigor: ... , otóż, spróbuję pani krecikowej skrócić te męki , o ile w dobrym miejscu postawiłem
znak = , a więc np. tak :
dziedzina
Dr: x+1≠0 i x
2−x−2≠0 i 2−x≠0 ⇔
x≠−1 i x
2+x−2x−2≠ i
x≠2 ⇒
⇒ x(x+1)−2(x+1)≠0 ⇔ (x+1)(x−2)≠0 ⇔
x≠−1 i
x≠2 , więc
Dr= R \ {−1,2} ,
a wtedy :
| x | | 3 | | x+2 | | x | | 3 | | x+2 | |
| − |
| = |
| ⇔ |
| − |
| = − |
| /*(x+1)(x−2) ⇔ |
| x+1 | | x2−x+2 | | 2−x | | x+1 | | (x+1)(x−2) | | x−2 | |
⇔ x(x−2)−3= −(x+2)(x+1) ⇔ x
2−2x−3= − (x
2+3x+2) ⇔ x
2−2x−3= − x
2−3x−2 ⇔
| | −1−√13 | | −1+√13 | |
⇔ 3x2+x−1=0 i Δ=1+12=13 i x= |
| ∨ x= |
| , czyli |
| | 12 | | 12 | |
x= 112(−1±√13} i tyle. ale nie widzę tu tego ułamka algebraicznego nieskracalnego,
nie wiem, może gdzieś palnąłem gafę . ...
20 wrz 20:36
krecikowa: w odpowiedziach podają całkiem inny wynik. ;<
20 wrz 20:37
krecikowa: asf:
tego po znaku = .
20 wrz 20:38
asdf: | x | | x(x + 2) | |
| = |
| |
| x + 1 | | (x + 1)(x + 2) | |
tego nie rozumiesz?
20 wrz 20:49
krecikowa: już sobie poradziłam dzięki
20 wrz 20:54
asdf: ile Ci wyszło?
20 wrz 20:56