zadania
zadanie: ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach w ktorych cyfry 1 i 2 wystepuja w
zapisie liczb i nie stoja one obok siebie?
21 wrz 17:44
Eta:
Zaczynające się na 1 lub 2
1x2x 2x1x
1xx2 2xx1
w miejsce pierwszego"x" można wstawić 8 cyfr(bo bez 1 i 2)
w miejsce drugiego "x" już tylko 7 cyfr ( bo cyfry nie mogą się powtarzać
i mamy 4*8*7 = .... takich liczb
teraz x1x2 lub x2x1
na miejsce pierwszego "x" można wstawić 7 cyfr( bo bez 0 i bez 1 i2)
na miejsce drugiego "x" można wstawić 8 cyfr ( bo bez 1 i 2 i bez tej pierwszej
ale już z
zerem)
i mamy 2*7*8 = .... takich liczb
Odp: 4*8*7+2*7*8 =.... takich liczb
21 wrz 18:19
C:
Przypadki:
1 x1 x2 2
2 x1 x2 1
x1 = {0; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9}
x2 = {0; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9}
możliwości = 8*7*2 = 112
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x1 1 x2 2
x1 2 x2 1
x1 = {3; 4; 5; 6; 7; 8; 9}
x2 = {0; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9}
możliwości = 7*7*2 = 98
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 x1 2 x2
2 x1 1 x2
x1 = {0; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9}
x2 = {0; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9}
możliwości = 8*7*2 =112
suma = 2 * 112 + 98 = 322
21 wrz 18:34
Eta:
Pomyłkowo wpisałam

Powinno być: na miejsce drugiego "x" można wstawić
7 cyfr
(bo bez 1 i 2 i bez tej pierwszej , ale już z zerem)
2*7*
7=.....
21 wrz 18:56