prawdopodobienstwo
Piotr: ratunku

na pólce ustawiono w sposob losowy 8 ksiazek, w tym 3 bedace pierwsza, druga i
trzecia czescia tej samej powiesci. Oblicz prawdopodobienstwo tego ze czesci I, II, III stoja
obok siebie(nie koniecznie w kolejnosci)
20 wrz 20:52
Buuu:
|Ω| = 8!
|A| = 6*3!
P(A) = 11120
20 wrz 21:10
Piotr: chyba cos jest nie tak w tym rozwiazaniu....
20 wrz 21:12
Mila: 3 tomy traktujemy jako całość to mamy:
5+1=6 elementów
Możemy je ustawić na 6! sposobów, a te 3 tomy też mogą się między sobą wymieszać na 3!
sposobów.
|A|=6!*3! Buu zapomniał o silni.
20 wrz 22:54
Buuu:
Pokorniem proszem o wybaczeniem
21 wrz 00:28