wielomiany
zuza: zuza: 1. Wartość wielomianu W(x) = x3 + 1 dla argumentu pierwiastek 2 – 1 wynosi:
a)2 b) 5 – 6 c) 3– 6 d) 5.
2. Liczby –1, 1 oraz 3 są pierwiastkami wielomianu W(x) stopnia trzeciego i W(5) = –96.
Zatem współczynnik przy x3 ma wartość równą:
a) –0,5 b) 2 c) 0,5 d) –2.
3. Liczba pierwiastków wielomianu W(x) = (x4 + 9)(16x2 + 81)(x2 + x – 8) wynosi:
a) 0 b) 2 c) 4 d) 6.
4. Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) = (x2 + 2x – 4)2010 – (1 – x – x2)2009
jest równa:
a) 2 b) 4019 c) 0 d)2010*2009
5. Wielomian W(x) = x3 + 12x2 + bx + a ma pierwiastek trzykrotny. Wobec tego ile wynosi a i b
6. Dany jest wielomian W(x) = x3 + 3x2 – 4.
a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe. Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich
krotność.
b) Zbadaj, czy istnieją takie wartości a i b, aby wielomiany W(x) oraz Q(x) = (x +
a)(x2 + bx + 1) były równe. Jeśli istnieją, to wyznacz je.
7. Dany jest wielomian W(x) = –3x3 + m2x2 + 5x – 2, gdzie m jest parametrem i m należy do R.
a) Dla jakich wartości parametru m, reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x – 2)
jest równa 20?
b) Ustal wzór wielomianu W(x), jeśli wiadomo, że jednym z pierwiastków tego wielomianu jest
liczba –1.
Następnie oblicz pozostałe pierwiastki wielomianu W(x).
17 maj 21:01
pomagacz:
1. W(√2 − 1) = (√2 − 1)3 + 1
2.
x1 = −1
x2 = 1
x3 = 3
W(x) = a(x − x1)(x−x2)(x − x3) = a(x + 1)(x − 1)(x − 3) = ...
potem podstawić pod x = 5 i
W(5) = −96
poszukać współczynnika a
3.
Policzyć deltami i voila
4. przemnożyć i dodać liczby przy x2 i x
5.
wskazówka: x1 = x2 = x3
6. brak pomocy
7.
należy wykonać dzielenie W(x) : 20 = x − 2
18 maj 12:27
ej:
20 wrz 19:06
ej: chujjjj
20 wrz 19:06
ej: ∑⇔→≥≤≤≤Ωγαα
20 wrz 19:21
Mateusz:
Tak przy okazji moderacji

3 wpisy do skasowania powyzej
20 wrz 19:26