Wyznacz takie wartości parametrów a i b aby liczby r_1 i r_2 były pierwiastkami
Wiktor: Wyznacz takie wartości parametrów a i b aby liczby r1 i r2 były pierwiastkami wielomianu W(x)
W(x)= ax3−x2−12x+b r1=−2, r2=1/3
21 wrz 13:47
Ajtek:
Jeżeli r1 i r2 mają być pierwiastkami wielomianu to W(r1)=0 i W(r2)=0
21 wrz 13:56
Wiktor: mam zrobic układ równan i wyliczyć a i b?
21 wrz 13:58
Ajtek:
Tak, podstaw w miejsce x w pierwszym równaniu r1 i r2 w drugim równaniu.
21 wrz 13:59
Wiktor: W(−1)=−8a+b+20
W(13)=127a−369+b
21 wrz 14:03
Wiktor: W(−2) miało być
21 wrz 14:03
Ajtek:
Coś nie tak jest w pierwszym równaniu.
21 wrz 14:09
Ajtek:
Jest ok, źle spojrzałęm

.
21 wrz 14:10
Wiktor: co takiego?
21 wrz 14:10
Ajtek:
W drugim jest błąd
21 wrz 14:10
Wiktor: gdzie
21 wrz 14:11
asdf: tu:
| | 1 | | a | | 36 | |
W( |
| ) = |
| − |
| + b |
| | 3 | | 27 | | 9 | |
21 wrz 14:12
Wiktor: tak jest przecież
21 wrz 14:14
Ajtek:
Cześć asdf
21 wrz 14:14
Ajtek:
To jest właśnie błąd.
21 wrz 14:15
Wiktor: jak ma byc
21 wrz 14:17
Ajtek:
Przelicz

.
21 wrz 14:18
asdf: Witaj
Ajtek
21 wrz 14:25