nierównosci wymierne
plaszak: hej. mam dwa przykłady nierówności wymiernych , z którymi nie umiem sie uporac... czy mogłby mi
ktos pomoc ?
| | 1−x | | 2 | |
1. |
| − |
| <= 0 |
| | x2+10x+25 | | x2+5x | |
| | 3 | | x | |
2. |
| − |
| >=0 |
| | x2−4x+3 | | −x2+5x−4 | |
20 wrz 18:26
plaszak: prosze o pomoc
20 wrz 18:35
Piotr:
a dziedzinke umiesz ?

podpowiedz:
x
2+10x+25= (x+5)
2
x
2+5x= x(x+5)
20 wrz 18:38
Eta:
1) mianowniki x
2+10x+25=(x+5)
2 i x
2+5x=x(x+5)
D = R\ {−5, 0}
wspólny mianownik x(x+5)
2
| | (1−x*x −2(x+5) | |
|
| ≤0 dokończ ... uwzględnij dziedzinę |
| | x(x+5)2 | |
b) podobnie rozłóż mianowniki na czynniki ( jak nie widzisz... to deltą )
20 wrz 18:40
plaszak: ogólnie to wszystko rozumiem ..w pierwszym przykładzie dochodze do takiego czegoś :
| | x2+x+10 | |
|
| <= 0 i kurcze nie wiem co z tym dalej zrobic bo mi delta ujemna |
| | (x+5)2*x | |
wychodzi..
20 wrz 18:44
plaszak: ...
20 wrz 18:51
plaszak:
20 wrz 19:02